De sportjournalist over tot wat echt belangrijk is

Of wij sportjournalisten ook verstand hebben van wat zich buiten de stadions of sporthallen afspeelt? Tuurlijk.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Neem het Songfestival. Is voor ons net een wedstrijd, met winnaars en verliezers. En als ik de Nederlandse bondscoach was, zou ik vandaag Jeangu Macrooy alsnog op de bank zetten. Of anders een pauzenummer laten spelen. Dus gewoon Davina Michelle opstellen, goud gegarandeerd. Want als we niet tijdig ingrijpen, worden we laatste. Of voorlaatste want van België werd ook niemand vrolijk.

De kabinetsformatie? Ook niet echt een moeilijke kwestie. Eerst wachten tot Pieter Omtzigt weer beter is, dan pas verder praten.

De terrassen vanaf 6 uur ’s ochtends open? Ik wist dat Rutte van een biertje hield, we spugen er zelf ook niet in, maar om nou ook al dronken op het werk te verschijnen, dat gaat ook ons te ver.

De weer opgelaaide ruzie tussen Israël en Palestina? Vinden wij natuurlijk ook wat van. Als Israël nou eens stopt met voortdurend de grenzen te verleggen, zou het al een beetje schelen. En als de Palestijnen hun buren wat meer respecteert, kunnen we een eind komen.

Bang voor de vaccinatiespuit? Lees eens de bijsluiter van een paracetamol: in zeldzame gevallen zijn er bijwerkingen als duizeligheid, koorts, sufheid en jeuk. De mogelijke effecten van een lepeltje Natterman? Sufheid, slaperigheid en onderdrukking van de ademhaling. Dus dat er na een prikje Pfizer of AstraZeneca hoofd- of spierpijn ontstaat of misschien wel koorts, is logisch. Stel dat het lichaam niet reageert, dan helpt een glas water wellicht ook tegen corona. Proost alvast, in dat geval!

Onze koningin is 50! Na het interview van maandagavond heb ik besloten niet langer single te blijven. Ik zoek een type Máxima.

Eens kijken, wat speelde er deze week nog meer? Oja, NPO1 wil programma’s als Kassa, Andere Tijden en Opsporing Verzocht schrappen om de jeugd terug te winnen. Echt niet nodig. Meer voetbal op tv, dat stuwt de kijkcijfers onder jongeren pas echt omhoog. Of vaker een Eurovisie Songfestival uitzenden. Desnoods alle herhalingen, sinds 1956. Geen lhbt’er die zich verveelt.

Afijn, over tot wat echt belangrijk is. Wordt Oranje Europees kampioen? Ik denk het niet. Maar daar kunnen we het altijd nog een keertje over hebben.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column