Gertjan Verbeek ziet in Almere gelijkenissen met SC Heerenveen

Het analistenwerk beviel uitstekend en Gertjan Verbeek sprak meermaals zijn ambitie als voetbalbestuurder uit. Toch gaat hij weer als trainer aan de slag.

Gertjan Verbeek.

Gertjan Verbeek. FOTO ANP/COR LASKER

De 58-jarige Verbeek tekende gisteren voor twee seizoenen bij Almere City FC. De ambitieuze club voetbalt nu nog in de eerste divisie, maar het is de bedoeling dat daar snel verandering in komt.

Verbeek moet de jongste profclub van het betaalde voetbal naar de eredivisie leiden. ,,Ik word weer trainer, ja”, zegt Verbeek lachend. ,,Een positie binnen een club die ik gewend ben – en die nog steeds heel goed voelt. Anders was ik er niet aan begonnen.”

Mooie uitdaging

Hij noemt zijn nieuwe club, vlak na zijn presentatie in de polder, een mooie uitdaging. Oké, Almere City klinkt niet zo aansprekend als clubs waar hij eerder werkte – en een avontuur in een ver oord is het evenmin. Maar ontegenzeggelijk gaat Verbeek werken bij een club met mogelijkheden.

Verbeek raakte dan ook steeds enthousiaster tijdens zijn gesprekken met de clubleiding. ,,Almere City heeft het gewoon heel aardig voor elkaar”, klinkt het stellig. ,,Zeker voor een club uit de eerste divisie.”

,,Ze hebben de laatste vijf jaar grote stappen in de goede richting gezet”, concludeert Verbeek. ,,Dan heb ik het niet alleen over de sportieve resultaten, maar ook over de faciliteiten en randvoorwaarden om tot die prestaties te komen. Dat heeft me echt aangenaam verrast.”

Het is betrekkelijk makkelijk om één seizoen goede spelers vast te leggen, wil Verbeek er maar mee zeggen. Zeker voor Almere City, een club met een steenrijke eigenaar en gelegen in een regio waar het voorbije decennium veel bedrijven zich vestigden.

Stap voor stap

Almere City gaat echter niet voor snel succes. Stap voor stap wordt de club klaargestoomd voor het hoogste niveau van Nederland, in de meest brede zin van het woord. Niet alleen moet er dus op het veld worden gewonnen, Almere City moet bovenal door veel schouders worden gedragen, compleet met een supportersschare die de voorbije jaren gestaag groeide.

Ergens ziet Verbeek wel gelijkenissen met zijn nieuwe club en het SC Heerenveen van begin jaren ‘90. ,,De eerste keer promoveerden we eigenlijk per ongeluk”, zegt Verbeek, doelend op de sensationele eredivisie-entree van Heerenveen in 1990. Heerenveen eindigde dat seizoen als zestiende, maar piekte in de nacompetitie.

Verbeek: ,,Nadat we een seizoen later degradeerden, gingen we bij Heerenveen echt aan de basis werken. Met een tweede promotie tot gevolg. En toen was de club er wél klaar voor. Vanuit daar werd Heerenveen een stabiele eredivisionist. Ik heb heel goede herinneringen aan die periode. Hopelijk kunnen we zoiets ook in Almere realiseren.”

Promoveren

Hij mocht van Almere City zijn eigen assistent-trainer meenemen. Verbeek droeg Gerald Sibon voor, met wie hij prettig samenwerkte bij Heerenveen en de Australische club Adelade United. ,,Ik heb met Gertjan de club bezocht en een goed gesprek gevoerd”, reageert Sibon. ,,Maar ik heb bedankt voor de baan. Dat ligt niet aan Almere of Gertjan, integendeel, maar ik heb een andere optie.” Sibon gaat bij Ajax aan de slag. Hij verwacht dat hij binnenkort meer over zijn nieuwe baan bij de Amsterdammers kan vertellen.

,,Almere City heeft gelukkig al een uitgebreide staf”, besluit Verbeek. ,,Het was mooi geweest als Gerald was meegekomen. We kennen elkaar door en door, weten precies wat we aan elkaar hebben. Dat maakt het makkelijker, bijvoorbeeld om nieuwe trainingsvormen in te voeren. Maar goed, ik stap bij een club binnen die al een goed niveau heeft. Nu is het zaak om dat verder uit te bouwen. Want voor mij is het niet de vraag of, maar wanneer deze club promoveert.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen