Gertjan Verbeek en Mario Been blikken vooruit op de bekerkraker tussen Heerenveen en Feyenoord: 'Belangrijkste wedstrijd van het jaar'

SC Heerenveen en Feyenoord staan woensdagavond vanaf 18.45 uur tegenover elkaar, voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Mario Been en Gertjan Verbeek, analisten met een verleden bij beide clubs, zijn eensgezind: SC Heerenveen is de underdog, de druk ligt bij Feyenoord.

Sherel Floranus (links) in duel met Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra, tijdens de competitiewedstrijd vorige maand (3-0).

Sherel Floranus (links) in duel met Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra, tijdens de competitiewedstrijd vorige maand (3-0). FOTO PIETER STAM DE JONGE

Mario Been

Wisselvallig. Dat is het eerste woord dat in Mario Been opkomt, als hem wordt gevraagd naar zijn kijk op SC Heerenveen. ,,Terwijl ze echt wel een paar goede spelers hebben”, zegt de analist van ESPN. ,,Bovendien heeft Heerenveen nu een brede selectie. Ze hebben onlangs veel gedaan op de transfermarkt. Maar weet je wat het is? Eigenlijk is Heerenveen altijd een vrij wisselvallige club geweest. Dat was al zo toen ik er nog voetbalde.” 

Been is Heerenveen niet vergeten. De club hem ook niet, al speelde Been slechts één seizoen (1991-1992) in het Abe Lenstra-stadion. De sportieve doelstelling – promotie naar de eredivisie – werd weliswaar niet gehaald, maar onmiskenbaar had Heerenveen toen een van de meest kleurrijke selecties uit de clubhistorie.

Een ploeg met lokale helden als Gertjan Verbeek en Maarten de Jong werd aangevuld met de Roemeense vedetten Rodion Camataru en Ioan Andone én twee jongens uit de Randstad met een heel grote mond: Mario Been en René van der Gijp. Het bonte stel werd bovendien geleid door Fritz Korbach, een trainer die bij feestjes het liefst als laatste het licht uitdeed.

,,Ik heb een mooie tijd gehad in Friesland”, zegt Been. Of hij nog altijd een speciaal gevoel voor Heerenveen koestert? ,,Ja hoor. Dat heb ik met alle clubs waar ik heb gezeten. Maar vanavond ben ik voor die andere club. Dat lijkt me duidelijk.” 

Want bovenal is Been een kind van Feyenoord. De geboren Rotterdammer voetbalde er jarenlang in het eerste elftal, won als assistent-trainer in 2002 de UEFA Cup en was zelf ruim twee seizoenen hoofdtrainer. Hoewel Been al jaren geen functie meer heeft bij de club, spreekt hij nog steevast over ‘we’ als het over Feyenoord gaat. 

'Het móét via het bekertoernooi gebeuren'

Vol afgrijzen zag Been hoe ‘zijn’ Feyenoord drie weken geleden kansloos verloor van Heerenveen (3-0). ,,Het was los zand bij ons”, zegt Been. ,,Joey Veerman is de spil van Heerenveen, maar uitgerekend die jongen stond de hele tijd vrij.” 

,,Ik verwacht nu een totaal andere wedstrijd”, zegt Been stellig. ,,We hebben de voorbije weken toch vertrouwen getankt. Ik denk dan ook dat wij favoriet zijn.” 

Dat neemt niet weg dat de druk bij Feye-noord ligt, erkent Been. ,,We moeten Europees voetbal halen, maar kunnen het kampioenschap wel vergeten. En die tweede plaats… Tja, dat wordt ook een lastig verhaal.” 

Plek drie van de eredivisie geeft recht op de Conference League, het derde Europese toernooi dat volgend seizoen start. Feyenoord zit daar niet op te wachten, zegt Been. ,,Het móét dus via het bekertoernooi gebeuren. Daarom is deze wedstrijd voor Feyenoord de belangrijkste van het jaar.” 

G ertjan Verbeek

René van der Gijp in je elftal? Dat was vroeger geen enkel probleem. Mario Been? Eveneens een goede speler. ,,Maar wij hadden beiden in onze ploeg. Dan wordt het een ander verhaal”, zegt Gertjan Verbeek lachend. ,,Daardoor moest de rest heel hard werken.” 

Verbeek en Been hebben een omgekeerd evenredige relatie als het over Heerenveen en Feyenoord gaat. Met afstand bracht Verbeek immers juist het grootste deel van zijn leven bij Heerenveen door. De Jubbegaster was voetballer, jeugd-, assistent- en hoofdtrainer van Heerenveen, voordat hij in 2008 naar Feyenoord ging. Verbeek was uiteindelijk een halfjaar trainer in Rotterdam-Zuid. 

,,Ik ben Heerenveen-supporter en hoop dus dat mijn club vanavond wint”, zegt Verbeek. ,,Daarnaast heb ik natuurlijk een verleden met Johnny Jansen. Ik heb hem als jeugdvoetballertje uit Noordwolde naar onze opleiding gehaald. Nadat-ie even bij Veendam had gespeeld, hebben Foppe en ik hem als jeugdtrainer weer bij Heerenveen betrokken. Johnny heeft lang bij ons in de technische staf gezeten. Ik gun hem het allerbeste.”

Logischerwijs volgt Verbeek zijn club op de voet. Hij is als analist ook geregeld bij de wedstrijden, zoals zondag tegen AZ (3-1 verlies). ,,Heerenveen voetbalde onwennig en de communicatie tussen de spelers was matig”, aldus Verbeek. ,,Het elftal is nog steeds niet op elkaar ingespeeld. Soms zie ik goede momenten, maar al met al is het te weinig stabiel.” 

'Johnny heeft meer mogelijkheden, maar het inpassen van nieuwe voetballers kost tijd'

,,Dat is ook logisch”, vervolgt Verbeek. ,,Heerenveen heeft zes spelers erbij gekregen. De kwaliteit is toegenomen, Johnny heeft meer mogelijkheden, maar het inpassen van nieuwe voetballers kost tijd. Bovendien is de spelopvatting veranderd. Daar moeten spelers ook maar mee om kunnen gaan.” 

Heerenveen speelde de beste wedstrijd van het seizoen tegen Feyenoord. ,,Vooral de eerste helft was goed”, zag Verbeek. ,,Staat tegenover dat Feyenoord er helemaal niets van bakte. Elk elftal speelt in een seizoen weleens zo’n wedstrijd. Ajax verloor voor de winterstop toch ook opeens van FC Twente?” 

Maar een stunt als drie weken geleden tegen Feyenoord, Verbeek ziet het niet snel gebeuren. De favorietenrol ligt volgens hem bij de Rotterdammers. ,,Feyenoord heeft tegen PSV en Willem II laten zien dat de wedstrijd in Heerenveen een incident was”, zegt Verbeek.

Bovendien stroomt de ziekenboeg van Feyenoord leeg. ,,Dick Advocaat heeft meer spelers beschikbaar, terwijl Heerenveen op dat gebied in de hoek zit waar de klappen vallen. Henk en Joey Veerman zijn niet okselfris, Siem de Jong kwakkelt met zijn fitheid. Heerenveen moet top zijn om Feyenoord te verslaan, maar dat is op voorhand niet het geval.” 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen