Waarom technisch manager Gerry Hamstra vertrekt bij SC Heerenveen

Gerry Hamstra vertrekt als technisch manager van SC Heerenveen, zo bevestigen meerdere bronnen.

Technisch manager Gerry Hamstra van SC Heerenveen.

Technisch manager Gerry Hamstra van SC Heerenveen. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Aanleiding is een groeiend verschil van inzicht over de lange termijnvisie van de club. Hamstra botste daarover de voorbije maanden steeds vaker met de directie van Heerenveen.

Zo ging het de voorbije zomer ook, toen de selectie aan de vooravond van de competitiestart nog op diverse plekken moest worden versterkt. De voetbalafdeling, waar Hamstra als technisch manager leiding aan geeft, werd door algemeen directeur Cees Roozemond en de verantwoordelijken voor de financiën bij de club echter in de wachtkamer gezet. Het verhaal is genoegzaam bekend: eerst moesten de transfermiljoenen van Chidera Ejuke binnen zijn, voordat geherinvesteerd mocht worden.

Transfermarkt

Vanuit bedrijfskundig perspectief viel daar best iets voor te zeggen, gezien het forse operationele tekort van zo’n 6 miljoen waar Heerenveen mee kampt. Vanuit sportief oogpunt zorgde het directiebesluit voor veel frictie bij Hamstra – ook omdat Heerenveen wel degelijk voldoende liquide middelen had om toe te slaan op de transfermarkt.

Zo lag Heerenveen in de zomer lange tijd op pole-position om Jens-Petter Hauge te contracteren. Talloze uren stak Heerenveen in de komst van de vleugelaanvaller, die gemasseerd werd voor een overstap en uiteindelijk zelf ook enthousiast raakte. Vervolgens moest Hamstra echter lijdzaam toezien hoe Hauge zichzelf na een paar flitsende wedstrijden in de kijker speelde van andere clubs – die wel direct overgingen tot actie. Hauge voetbalt inmiddels bij AC Milan.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld waardoor het werkplezier van Hamstra het voorbije jaar een flinke deuk opliep. Hij kwam 4,5 jaar geleden naar Heerenveen met als doel om de club duurzaam naar de top-6 van de eredivisie te loodsen, maar liep steeds meer tegen de beperkte mogelijkheden aan.

Lange termijnvisie

Dat maakte het uitstippelen van een lange termijnvisie nagenoeg onmogelijk. Heerenveen moet door de financiële tekorten elk jaar simpelweg de beste spelers verkopen, terwijl er steeds minder middelen zijn om goede vervangers te halen.

En dus werd ook voor Hamstra zelf de korte- in plaats van de lange termijn steeds belangrijker. Ergens past de komst van recente nieuwkomers als Siem de Jong en Lasse Schöne wel in dat beeld: routiniers die weliswaar voor een broodnodige kwaliteitsimpuls in de selectie zorgen, maar ook spelers aan wie Heerenveen hoogstwaarschijnlijk niets meer gaat verdienen.

Maar bovenal stoorde Hamstra zich geregeld aan het gebrek aan voetbalverstand in de top van de club. Nog zoiets: het gebrek aan eenheid. Eigenlijk ervaarde Hamstra alleen in zijn eerste jaar bij Heerenveen een rustig werkklimaat, toen hij werkte met trainer Jurgen Streppel en algemeen directeur Luuc Eisenga.

Vervolgens begon de onrust rondom Eisenga, resulterend in het vertrek van de directeur en de raad van commissarissen – onder wie de door Hamstra zeer gewaardeerde voetbalcommissaris Hans Westerhof – en de veelbesproken komst van Cees Roozemond als directeur.

Hamstra overleefde de bestuurlijke storm, maar moet zich tegelijk ook weleens eenzaam hebben gevoeld in het Abe Lenstra-stadion. ,,Bij veel clubs gaat het over voetbal, bij ons gaat het vaak over politiek”, is een van Hamstra’s uitspraken die iedereen op de werkvloer van het Abe Lenstra-stadion bekend zal voorkomen.

Omgekeerd werden er de voorbije maanden vraagtekens gezet bij de selectie die Hamstra samenstelde. Goed, zijn budget was weliswaar beperkt, daarover bestond geen twijfel. Maar waarom was er de eerste seizoenshelft bijvoorbeeld geen concurrentie voor Lucas Woudenberg, terwijl iedereen wist dat de linksback kwalitatief tekortschoot? Waarom had Heerenveen voor de winterstop geen tweede doelman? En waarom is er nu nog steeds geen volwaardige tweede spits achter Henk Veerman, terwijl de selectie wel een overschot aan middenvelders heeft?

Wederzijdse onvrede

Steeds groter werd de voorbije maanden de wederzijdse onvrede, uitmondend in een breuk die niet meer te lijmen was. Hamstra had nog een contract tot medio 2022 in het Abe Lenstra-stadion, maar zal volgens bronnen deze week al vertrekken.

Hamstra’s belangrijkste wapenfeit voor Heerenveen was het aantrekken van Chidera Ejuke, die voor 1,7 miljoen euro kwam en amper een jaar later voor 12,5 miljoen euro werd verkocht. Ook Denzel Dumfries, gehaald voor een paar ton van Sparta en verkocht voor 6 miljoen aan PSV, bleek een voltreffer. Verder vertrokken de jeugdexponenten Michel Vlap (8 miljoen naar Anderlecht) en Kik Pierie (5 miljoen naar Ajax) voor goed geld en was Hamstra creatief met huurdeals van onder anderen Sam Lammers, Martin Ødegaard en Sven Botman.

Tegenover deze succesverhalen staan logischerwijs ook spelers die niet uit de verf kwamen in het Abe Lenstra-stadion, van Nemanja Mihajlovic en Runar Espejord tot Andreas Skovgaard en Nicolai Naess. ,,Ik heb weleens een speler gehaald die niet is geslaagd en zal ook heus nog weleens een voetballer halen die niet zal slagen”, was dan steevast de reactie van Hamstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen