Gerry Hamstra kan bij SC Heerenveen eindelijk schakelen na topdeal

Chidera Ejuke in het shirt van SC Heerenveen tegen Ajax. FOTO ANP

Nu SC Heerenveen en CSKA Moskou een akkoord hebben bereikt over de toptransfer van Chidera Ejuke, kan Gerry Hamstra eindelijk schakelen op de transfermarkt.

Ejuke vertrekt voor een bedrag van zo’n 12 miljoen euro naar de Russische club, zoals deze krant dit weekend al meldde. De Nigeriaanse vleugelaanvaller moet er zelf nog wel met CSKA uitkomen, maar op dat gebied worden geen problemen verwacht.

Technisch manager Gerry Hamstra kan slechts een beperkt deel van de 12 miljoen herinvesteren in zijn selectie. Zo moet Heerenveen een percentage van de transfersom afstaan aan Ejukes zaakwaarnemers. Bovendien heeft Ejukes vorige club Valerenga recht op een doorverkooppercentage. ,,Wij krijgen het geld in termijnen”, aldus Hamstra, die dinsdag uitgebreid aan het woord was tijdens de uitzending van LC Live. ,,Een fiks gedeelte van de transfersom gaat terug naar onze organisatie. We hebben een operationeel verlies (vorig jaar 6,1 miljoen red.). Dat is dankzij deze transfer een klein plusje geworden.”

Voor Hamstra betekent de topdeal dat hij nu eindelijk kan doorschakelen op de transfermarkt. Dat was eerder onmogelijk: directie en commissarissen stelden dat Hamstra eerst moest verkopen, voordat er nieuwe spelers konden worden gehaald. ,,We hebben daar goede, gezonde discussies over gevoerd. We hebben allemaal hetzelfde belang en dat is Heerenveen. De strategie die daarbij hoort is verschillend.”

Deze week minimaal één versterking

Hamstra wilde namelijk vóór de verkoop van Ejuke al investeren, daarbij vooruitlopend op transfers die Heerenveen miljoenen zouden opleveren, om te voorkomen dat spelers door andere clubs werden weggekaapt. ,,Niemand wil deze situatie”, zegt de technisch manager. ,,Ook de directie, raad van commissarissen en het stichtingsbestuur niet. Maar de realiteit is dat we er wel in zitten. We werken met z’n allen hard om het operationeel tekort terug te dringen. Want zo lang we dat hebben, moeten we elk jaar onze beste spelers verkopen. Daar wordt niemand beter van. Het is nu heel simpel: we willen bouwen aan een team, maar we willen ook allemaal graag onze baan behouden.”

Verwacht wordt dat er deze week minimaal één versterking aansluit bij de selectie van Johnny Jansen. Heerenveen zoekt nog een tweede keeper, een centrale verdediger, twee middenvelders en een spits. ,,En met het vertrek van Ejuke moet er ook nog een vleugelaanvaller bij.”

Letschert

Wat betreft de vacature centraal achterin hoopt Heerenveen op Timo Letschert, die vorig seizoen bij HSV speelde. ,,Maar Timo heeft meerdere opties”, reageert Hamstra. ,,Hij past qua persoonlijkheid fantastisch bij ons. Het is een winnaar met ervaring, die ons elftal beter maakt. Maar spelers als hij zijn grote vissen. Die laten zich niet makkelijk vangen.”

Nieuws

menu