Gehoorzame fans Feyenoord houden De Kuip coronaproof

Gehoorzame fans Feyenoord houden De Kuip coronaproof ANP

Met een Feyenoord-mondkapje wandelt René uit Vlaardingen na vijf maanden weer eens door een toegangspoortje van De Kuip om het oefenduel met Sparta Rotterdam bij te wonen. "Eindelijk", zegt hij. "Ideaal is anders. Maar als iedereen zich maar aan de regels houdt. Anders kan ik het voorlopig wel weer schudden."

René is een van de ongeveer 3000 supporters van Feyenoord die een kaartje heeft bemachtigd voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Aanvankelijk waren er 7000 fans welkom, maar de gemeente Rotterdam en Feyenoord zijn daar op teruggekomen na een drukbezochte openbare training van afgelopen woensdag waar fans herhaaldelijk liederen zongen. En dat is dus in strijd met het protocol van voetbal in coronatijd. Premier Mark Rutte sprak er donderdag tijdens een persconferentie schande van.

Vlak voor de wedstrijd benadrukte stadionspeaker Peter Houtman nog maar eens wat de spelregels zijn. "Houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje, dat is verplicht", zei hij. "Hoest of nies in de binnenkant van een elleboog en weerhoud je van spreekkoren, luid schreeuwen en zingen. Alleen zo kunnen we ooit terug naar een volle Kuip."

Coronaproof

De meeste supporters van Feyenoord hielden zich uitstekend aan de regels en maakten De Kuip coronaproof. Ze zaten met mondkapjes op de tribune en moedigden hun favorieten aan door met z'n allen ritmisch met beide handen te klappen. Feyenoord wilde ze ook niet in de verleiding brengen. Na de drie doelpunten galmde er geen tune door de speakers. Ook de opkomst van de spelers was sober en zonder opzwepende muziek.

Slechts een paar keer probeerden de fanatieke supporters van Vak S een spreekkoor aan te heffen. Ze kregen de andere fans in het stadion niet mee en werden zelfs gecorrigeerd. Het was heet in De Kuip, snikheet. Ruim 30 graden en geen zuchtje wind. Mondkapjes maakten het alleen maar benauwder voor de aanwezige fans. Maar Feyenoord-supporter ben je niet altijd voor je lol, zeggen ze wel eens in Rotterdam en omstreken. De uitslag van het duel vergoedde veel, want Feyenoord was Sparta met 3-0 de baas. En omdat het allemaal zo goed is verlopen, lijkt de kans groot dat er komende zondag meer fans welkom zijn tijdens het oefenduel met FC Twente.

Nieuws

menu