Lub uit Sneek had geen villa, maar wel een rijk, sportief leven. 'Hij had wel tien lintjes verdiend, maar wilde daar niets van weten' | in memoriam

Sport kostte hem naar eigen zeggen een villa, maar wat hij daar aan plezier, dankbaarheid én prestaties voor terugkreeg, was niet in geld uit te drukken. ,,Sport heeft ons leven enorm verrijkt’’, vertelde Lub Wiarda tien jaar geleden, toen hij terugblikte op een glanzende maatschappelijke en sportieve carrière.

Lub Wiarda in 2012 tussen 'zijn' atleten bij AV Horror in Sneek.

Lub Wiarda in 2012 tussen 'zijn' atleten bij AV Horror in Sneek. Foto: Niels Westra

Het woord carrière mocht overigens niet gebruikt worden, want dat klonk de in Sloten geboren timmermanszoon te hoogdravend. De gedreven perfectionist Lub Wiarda was wars van tromgeroffel en uiterlijk vertoon. Zijn vrouw Henny - ,,Ik ben haar enorm dankbaar dat zij mij alle ruimte heeft gegeven’’ – en de drie kinderen werden dan ook meermaals gewaarschuwd: waag het niet om een koninklijke onderscheiding aan te vragen. ,,Daar had hij er wel tien van verdiend’’, zegt oudste dochter Bea, die onder de vleugels van haar vader uitgroeide tot een internationaal bekende discuswerpster.

Trots op twee onderscheidingen