Geen stress voor Henk Veerman: 'Er moet nog een hoop gebeuren, maar we hebben nog twee weken'

Belangrijker dan het feit dat SC Heerenveen de vijfde oefennederlaag op rij leed (2-0), was de rentree van Henk Veerman tegen VfL Osnabrück. ,,Hij is volwassener geworden.”

Henk Veerman geeft aanwijzingen in het duel met VfL Osnabrück.

Henk Veerman geeft aanwijzingen in het duel met VfL Osnabrück. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Trainer Johnny Jansen merkte vrijdagmiddag in De Lutte, waar Heerenveen op trainingskamp was, onmiddellijk hoe belangrijk Henk Veerman is. De Volendammer keek bij zijn eerste oefensessie allerminst de kat uit de boom. Integendeel, hij liet onmiddellijk en in niet mis te verstane woorden van zich horen.

'Henk is ook een persoonlijkheid'

Dat ging zo: Mitchell van Bergen kreeg in een vier-tegen-vier-partijtje een grote kans, maar liet die liggen. Veerman sprak de vleugelaanvaller aan, volgens Jansen. ,,Henk zei: ‘Het draait om winnen vriend, die bal moet erin.’ Het is misschien iets kleins, maar waar het op neerkomt is dat hij mensen durft aan te spreken en de vinger op de zere plek legt. Daar ben ik heel blij mee. Henk is niet alleen een goede spits, maar ook een persoonlijkheid. Ook bij de besprekingen heeft hij al een goede invloed.”

Lees ook | SC Heerenveen verliest weer, ondanks basisplaats Henk Veerman

Het was zaterdag in het Duitse Ankum, waar Heerenveen tegen Tweede-Bundesligaclub VfL Osnabrück ook het vijfde oefenduel in de voorbereiding verloor, alsof Veerman nooit was weggeweest. Hij fungeerde als aanspeelpunt, liet verdedigers een paar keer op hem stuklopen als ware hij een blok beton en legde zijn mede-aanvallers uit hoe zij hem moesten bedienen. Als hem iets niet zinde, liet hij dat zijn teamgenoten weten.

,,Ik ken Henk natuurlijk van zijn vorige periode bij Heerenveen”, zei Jansen, destijds assistent-trainer. ,,Hij is veel volwassener geworden en denkt veel meer na over de inhoud van het voetballen. Bij Henk dacht je na een prachtige actie altijd al: hoe verzint hij het, hoe  doet  hij het. Nu weet hij óók wanneer hij gas moet geven en herkent hij situaties veel beter. Dat heeft hij in twee jaar bij St. Pauli geleerd. Ik verwacht absoluut dat hij een van de spelers wordt die de kar gaan trekken bij ons.”

Veerman: 'Ik sta niet onder hoogspanning'

Eén kans kreeg Veerman tegen Osnabrück, vlak voor rust. Hij raakte de bal niet perfect, waardoor een Duitse verdediger kon blokken. Dik 20 minuten voor het einde werd hij afgelost door Runar Espejord. 

Speler zijn van Heerenveen voelt na een paar dagen alweer vertrouwd voor Veerman. ,,Iedereen bij de club is blij dat ik terug ben. Dat is heel fijn.” Er wordt heel veel van hem verwacht. Geen probleem, zei Veerman, die in tegenstelling tot de jaren 2015-2018 nu wel de onomstreden eerste spits is. ,,Ik sta echt niet onder hoogspanning. In mijn vorige periode bij de club wilde ik ook al basisspeler zijn en deed ik mijn best. Dat is niet veranderd.”

Veerman kon in het duel met Osnabrück merken dat zijn nieuwe teamgenoten bepaald niet overlopen van het zelfvertrouwen. ,,Er moet nog een hoop gebeuren, maar we hebben nog twee weken. Dus geen stress. Achter de schermen wordt hard gewerkt om meer versterkingen te halen.”

'De jongens duelleerden goed'

Hoewel Heerenveen opnieuw vroeg op achterstand kwam (schot Niklas Schmidt), was Jansen tevreden over de eerste helft in Ankum. ,,Ik vond het de beste 45 minuten van Heerenveen tot nu toe. De jongens waren met elkaar bezig, duelleerden goed en wisten wanneer en waar ze druk moesten zetten. Het was nog lang niet goed genoeg, maar ik zag verbetering.”

In de tweede helft zakte het niveau zienderogen. Bij de 2-0 verdedigde Heerenveen ronduit slecht bij een scherp aangesneden vrije trap. Daardoor kon Marc Heider scoren. Hoe meer Jansen vervolgens wisselde, hoe minder het spel. ,,Het werd te mager”, zei de coach. 

,,Dat we nu vijf keer hebben verloren, zegt helemaal niets”, zei Mitchell van Bergen. ,,Ik heb het vertrouwen dat we er klaar voor zijn als de competitie begint. We hebben vooral meer ervaren jongens nodig. Met Henk hebben we nu een spits die je altijd kunt aanspelen, waardoor je kunt doorvoetballen. En ik? Ik ben nog lang niet waar ik moet zijn.”

Jansen voorzichtig met Joey Veerman

Van Bergen, die na de pauze had kunnen scoren, beleeft ,,niet zo’n beste voorbereiding”, aldus Jansen. ,,We weten dat de vorm er opeens kan zijn, maar hij moet absoluut een stap zetten.”

Joey Veerman bleef in Ankum uit voorzorg aan de kant wegens kuitklachten. Rodney Kongolo, in het voorjaar geopereerd aan zijn knie, speelde voor het eerst sinds maart 90 minuten. Hij was aanvoerder. Voor de pauze was Kongolo gewoon middenvelder. Na rust stond hij centraal achterin, omdat Joaquin Fernandez door een enkelblessure niet verder kon. ,,Rodney moet nog meer power in zijn poten krijgen, maar hij is goed op weg”, aldus Jansen.

Heerenveen oefent zaterdag nog een keer, thuis tegen PEC Zwolle. Sherel Floranus (Jong Oranje) en Ibrahim Dresevic (Kosovo) ontbreken dan wegens interlandvoetbal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen