Geen publiek op hellingen in Ronde van Vlaanderen

Geen publiek op hellingen in Ronde van Vlaanderen

Geen publiek op hellingen in Ronde van Vlaanderen ANP

De hellingen in de Ronde van Vlaanderen blijven op zondag 18 oktober gesloten voor het publiek. De burgemeesters van de gemeentes in de Vlaamse Ardennen waar de Belgische wielerklassieker doorheen trekt, hebben besloten om geen toeschouwers toe te laten op bekende beklimmingen als de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg. "Alles wordt op tv uitgezonden, van start tot finish", zegt koersdirecteur Tomas Van Den Spiegel in Het Laatste Nieuws. "Je kan het nergens beter zien dan vanuit je stoel."

De autoriteiten willen voorkomen dat het publiek op de hellingen samendromt om de renners aan te moedigen, iets wat in de Tour de France wel gebeurt. Daar stonden afgelopen weekeinde in de Pyreneeën heel wat fans dicht op elkaar. Lang niet allemaal droegen ze een mondkapje. Heel wat toeschouwers kwamen dicht bij de renners om ze toe te schreeuwen.

"De taferelen die we zaterdag in de Tour hebben gezien, kunnen niet de bedoeling zijn", aldus Van Den Spiegel. "Het zal zeker niet de manier zijn waarop wij in het najaar onze wedstrijden organiseren."

De Ronde van Vlaanderen wordt normaal in het voorjaar gereden, maar is als gevolg van de coronacrisis uitgesteld naar oktober. De Muur van Geraardsbergen, voorheen een scherprechter in de koers, is niet opgenomen in het ietwat ingekorte parcours dat nu iets meer dan 240 kilometer telt.