Middenvelder Tibor Halilovic van SC Heerenveen zat vermoedelijk op de perstribunes in de stadions als hij geen voetballer was geworden

Hij maakte zijn droom waar en werd profvoetballer. Maar ook als dat niet was gelukt, werkte Tibor Halilovic (25) nu vermoedelijk in de sport.

Tibor Halilovic: ,,Ik heb ook nog genoeg tijd om te denken over wat ik na mijn carrière wil."

Tibor Halilovic: ,,Ik heb ook nog genoeg tijd om te denken over wat ik na mijn carrière wil." FOTO ANP

Het moet op de middelbare school zijn geweest toen Tibor Halilovic naar een voetbalwedstrijd op televisie keek – en opeens trok niet het beeld maar het geluid zijn aandacht. Hoe mooi zou het zijn, peinsde de Kroaat, om sportcommentator te worden? ,,Je reist veel en ziet elke week wel een wedstrijd. Het leek me een geweldige baan.”

Wat als Halilovic geen profvoetballer was geworden? Grote kans dat hij nu eveneens geregeld in de stadions was geweest. Op de perstribune welteverstaan, met een microfoon in zijn hand, om na afloop van de wedstrijden trainers en voetballers te interviewen voor de camera.

,,Het televisiewerk, dat lijkt me toch het mooiste”, verklaart Halilovic, die in de winterstop door SC Heerenveen werd overgenomen van HNK Rijeka. ,,Met tv-journalistiek heb je met meer componenten te maken dan wanneer je artikelen schrijft. Je moet nauw samenwerken met de regie, de cameraman en de editors. Dat vond ik tijdens mijn studie een van de leukste onderdelen.”

Studie journalistiek

Halilovic was een goede scholier. Terwijl hij voetbalde in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb, de grootste club van Kroatië, behaalde hij zijn gymnasiumdiploma. Halilovic richtte zich meteen op een vervolgstudie. ,,Ik heb altijd gedacht: wat als er iets fout gaat met mijn carrière? Je kunt een blessure oplopen, of het simpelweg niet redden als profvoetballer. Daarom wilde ik een diploma achter de hand hebben.”

Hij vond drie studies interessant. ,,Economie, maar dat kies je als je eigenlijk niet weet wat je wilt”, zegt Halilovic met een lach. ,,Politieke wetenschappen leek me ook leuk. En journalistiek dus.” Groot voordeel van die laatste opleiding? ,,Ik zou als sportjournalist aan de slag kunnen gaan.”

Halilovic schreef zich in op de universiteit van Zagreb. Zijn eerste collegejaar combineerde hij aanvankelijk eenvoudig met zijn trainingen bij Dinamo Zagreb. Tot Halilovic na een paar maanden zijn eerste profcontract tekende en werd overgeheveld naar de eerste selectie.

Vanaf dat moment nam het aantal trainingen en de buitenlandse voetbaltrips toe – en begon het geschuif met zijn lesrooster. ,,Ik kreeg geen privileges, maar dat wilde ik ook niet. Ik wilde net zo hard werken voor mijn diploma als mijn studiegenoten”, zegt Halilovic. ,,Gelukkig dachten veel mensen met me mee, zoals mijn studiecoördinator.”

Beter gaan spelen na behalen diploma

,,Mijn studie was een leuke en leerzame periode”, vervolgt Halilovic. ,,Het was wel erg druk. Na het seizoen ging iedereen op vakantie. Voor mij begonnen dan juist de stressvolle weken, omdat ik voor mijn examens moest studeren. Ik was dan ook heel blij toen ik mijn studie had afgerond, zodat ik me alleen op voetbal kon richten. Toeval of niet: nadat ik mijn diploma had behaald, presteerde ik op het veld een stuk beter.”

Wat heet: Halilovic werd een sterkhouder van HNK Rijeka, de club die hij twee opeenvolgende seizoenen een prijs bezorgde door in beide Kroatische bekerfinales te scoren. Na 2,5 jaar vertrok hij naar Heerenveen. Halilovic werd meteen een onbetwiste basisspeler in het Abe Lenstra-stadion. ,,Ik heb het gered als profvoetballer en hoop dit zo lang mogelijk te blijven doen”, zegt Halilovic. ,,Ik heb ook nog genoeg tijd om te denken over wat ik na mijn carrière wil. Maar zeker is dat ik in de sport wil blijven. En dan is de journalistiek een goede optie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen