Marathonschaatser Gary Hekman is helemaal los: drie zeges in één marathonweek

Gary Hekman wint weer, nu in Breda. Foto Neeke Smit

De vijftigste week van 2022 is de week van schaatser Gary Hekman geworden. De Kampenaar won liefst drie marathons op rij: een op natuurijs, twee op kunstijs.

Schrijf deze oudste schaatser (34) van het marathonpeloton dus niet af, is de boodschap die zijn concurrenten deze week meekregen. Hekman maakte woensdag al indruk door de loodzware eerste wedstrijd op natuurijs te winnen. In Burgum was een baan neergelegd die op zijn lijf geschreven was: hobbelig, stomp en stroef. ,,Voor mij perfect’’, aldus een van de kopmannen van Reggeborgh.

Hekman had gehoopt op nog meer marathons op natuurijs, maar de vorst zette niet hard genoeg door om ook in Noordlaren, Haaksbergen of Veenoord een wedstrijd uit te schrijven. Dus richtte het peloton zich weer op de kunstijskrachtmetingen die voor vrijdag (Utrecht) en zaterdag (Breda) stonden gepland. In beide gevallen profiteerde Hekman van de voorbeeldige teamtactiek die coach Roy Boeve had bedacht.

Bij de vrouwen was er in Utrecht en Breda ook maar één hoofdpersoon: Esther Kiel won beide kunstijswedstrijden. De kopvrouw van BDM-BTZ had net als Hekman veel te danken aan haar directe collega’s uit de ploeg van Eelco Kooistra. Onder anderen Merel Bosma zette Kiel af perfect af voor de eindsprint.

Het marathonpeloton maakt zich nu op voor nieuwjaarsdag, voor het NK op kunstijs dus. Die staat voor 1 januari gepland op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De Bloemendaalse Esther Kiel liet al weten daarnaar uit te kijken: ,,Dat is een leuke prijs hoor.’’

Nieuws

menu