Welke Friezen staan op de Olympische Spelen in Tokio en wanneer komen ze in actie?

Elf geboren Friezen doen in Tokio mee aan de 32ste Zomerspelen. Dat hadden er natuurlijk 12 moeten zijn, maar voetbalster Sherida Spitse haakte dinsdag af met een knieblessure. Wie zijn ze? En wanneer en hoe laat (Nederlandse tijd) komen ze in actie? We zetten het op een rijtje.

Epke Zonderland traint in Tokio.

Epke Zonderland traint in Tokio. Foto ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Bekijk in onderstaand schema wanneer je de televisie aan moet zetten als je geen enkele Fries op de Olympische Spelen wilt missen. Lees onder het schema verder over de sporters.

Sisca Folkertsma (24), Sloten.


Voetbalster Folkertsma is met de Nederlandse Oranjeleeuwinnen woensdag al aan haar olympische missie begonnen, tegen Zambia (10-3). Ze bleef evenwel de hele wedstrijd op de bank. Zaterdag volgt de tweede wedstrijd, om 13.00 uur tegen Brazilië. Dinsdag is de laatste poulewedstrijd, tegen China om 13.30 uur. Grote kans trouwens dat Nederland doorstoot naar de kwartfinales. De nummers 1 en 2 gaan automatisch door en daarnaast de twee beste nummers drie.

Loes Geurts (35), Hichtum.


Voor Loes Geurts is het maar de vraag of ze haar olympische debuut gaat maken. Ze is de reservekeepster van Oranje en Sari van Veenendaal is als eerste keus onomstreden.

Epke Zonderland (35), Lemmer.


Kan Epke Zonderland zijn gouden stunt van 2012 negen jaar later nog een keertje herhalen? Het kwalificatiemoment is zaterdagnacht om 03.00 uur. De finale van het koningsnummer is wederom midden in de nacht (Nederlandse tijd) gepland, in de nacht van maandag op dinsdag 3 augustus, om 04.37 uur.

Tornike Tsjakadoea (24), Leeuwarden.


De geboren Leeuwarder judoka heeft wellicht vannacht de eerste Friese medaille binnengehaald. Hij komt zaterdagnacht om 04.00 uur in actie in de klasse tot 60 kilogram. De voortekenen waren slecht. Op het WK in juni in Boedapest werd Tsjakadoea in de tweede ronde al uitgeschakeld.

Marrit Steenbergen (21), Oosterwolde.


Zaterdag om 12.00 uur beginnen de zwemseries 4 x 100 meter vrije slag. Steenbergen is mee naar Tokio als estafettezwemster, voor de individuele nummers wist ze zich niet te plaatsen. Tokio zijn de tweede Zomerspelen voor de korte-afstandsspecialiste. In Rio de Janeiro werd Nederland toen 4de op dit nummer. In 2008 won Nederland nog goud. De finale is in de nacht van zaterdag op zondag, 03.45 uur.

Sanne Wevers (29), Leeuwarden.

De onbetwiste aanvoerster van de nationale vrouwenturnploeg in Tokio. Versloeg in 2016 alleskunner Simone Biles op balk, hetgeen goud opleverde. Ook in Tokio lijkt Wevers als enige Nederlandse nu ook medaillegegadigde. De Nederlandse vrouwen komen in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur in actie.

Lieke Wevers (29), Leeuwarden.

Tweelingzus van Sanne en trainde tot 2001 bij DOS Dronrijp. Vormt samen met Sanne en Eythora Thorsdottir en Vera van Pol de Oranje-afvaardiging. Net als Van Pol is de tweeling het gezicht van Topsport Noord in Heerenveen.

Ymkje Clevering (26), Haulerwijk.


De roeister uit Haulerwijk geldt al jaren als wereldtopper en maakt in Tokio deel uit van de vrouwen vier-zonder-stuurvrouw. Voor haar kwam het goed uit dat de Zomerspelen met een jaar werden uitgesteld. In 2019 brak ze haar elleboog en sleutelbeen, na een val van de fiets. Ze is zaterdagochtend vroeg (04.50 uur) begonnen met haar eerste serie.

Marit Bouwmeester (33), Warten.


Een van de voornaamste kanshebbers op zeilgoud is deze wereldtopper uit Warten. Bouwmeester heeft al twee olympische medailles op zak: zilver in 2012 (Londen), goud in 2016 (Rio). In de nacht van zaterdag op zondag om 05.00 uur is haar eerste race, daarna volgt meteen de tweede. De derde en vierde zijn op maandagochtend 07.30 uur. Dinsdagochtend 05.00 uur staan de volgende twee races gepland, donderdagochtend 05.10 uur volgen de races 7 en 8. Vrijdagochtend 30 juli zijn de races 9 en 10 en de zogenoemde medaillerace is volgende week zondag om 08.30 uur.

Jan van der Bij (29), De Tike.


De roeier die tegenwoordig in Earnewâld woont maakt deel uit van de vier-zonder-stuurman en beleeft zaterdagnacht zijn eerste serie. Het ging hard met de loopbaan van Van der Bij. Zes jaar geleden begonnen met zijn sport in Amsterdam. Drie jaar later zat hij in de nationale selectie en in 2019 werd hij Europees kampioen. Werd in april onttroond.

Melvin Twellaar (24), Drachtstercompagnie.


Roeit in de dubbeltwee en plaatste zich met kompaan Stef Broenink vrijdagmorgen al overtuigend voor de halve finales (in bovendien een olympisch record). Raakte eerder dit jaar zijn Europese titel kwijt. Twellaar en Broenink komen in de nacht van zondag op maandag in actie voor een plek in de finale..

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen