Friesland doet het op Spelen beter dan China

ANP

Als Friesland in het medailleklassement van de 23ste Winterspelen zou worden opgenomen, zou het veertiende zijn geworden met negen plakken.

Sven Kramer (Heerenveen) en Suzanne Schulting (Tijnje) wonnen goud op het olympische ijs van Pyeongchang. Jorrit Bergsma (Aldeboarn) en Sjinkie Knegt (Bantega) pakten zilver, Marrit Leenstra (Wijckel) en Antoinette de Jong (Rottum) hielden individueel brons over aan het wintersportfeest.

Negen

Tel daarbij het zilver van de vrouwenploegachtervolging op (Leenstra en De Jong maakten deel uit van het team dat samen met Ireen Wüst en Lotte van Beek tweede werd) en het brons van de mannen (Kramer was de aanvoerder van het team met Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest) en de shorttrackvrouwen (Schulting, met Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven) en het totaalaantal medailles is negen.

Friesland komt in dat fictieve landenklassement net na de Olympische atleten uit Rusland, die ook twee keer goud delfden, maar meer zilver (6x) ophaalden en grossierden in brons (9x). De Russen werden 13de. Nederland (met alle Friese plakken) werd vijfde, met in totaal twintig medailles (8x goud, 6x zilver, 6x brons).

De volgende Winterspelen zijn in 2022 in Peking maar China moet nog hard werken om in eigen land te kunnen schitteren. China eindigde na twee winterweken als 16de, met maar 1 gouden medaille.

Eindklassement

Op de Olympische Winterspelen werden op 102 onderdelen gouden, zilveren en bronzen medailles uitgereikt. Het IOC stelt officieel geen medailleklassement op, maar geeft desondanks een medailletabel ter informatie. In dit klassement wordt eerst gekeken naar het aantal gouden medailles, vervolgens de zilveren en tot slot de bronzen medailles.

Dat klassement werd uiteindelijk gewonnen door Noorwegen. Op de valreep gingen de Noren over Duitsland heen. Beide landen wonnen 14 gouden medailles, maar het totaal van de Noren was indrukwekkender: 39 tegen 31. Derde in de tabel staat Canada (11x goud, 29 in totaal), vierde de Verenigde Staten (9x goud, 23 in totaal)

Nieuws

Meest gelezen