Friese topsporters verrast door besluit van kabinet: ineens mogen ze weer trainen en wedstrijden spelen

Anlène van der Meer haalt uit namens VC Sneek. Rechts spelverdeelster Nienke Tromp, in het midden Britt Schreurs. Foto: Dijks Fotografie

Topsporters in de topsportcompetities mogen van de regering vanaf 17 december weer trainen en wedstrijden spelen. Dat overviel gisteravond de meeste Friese teams.

,,We gaan eerst maar eens goed trainen dan’’, zei VC Sneek -trainer Jeffrey Scharbaai. ,,Ik ben compleet verrast door dit kabinetsbesluit.’’ Hij verwacht dat de topvolleybalcompetitie half januari wordt hervat. Scharbaai: ,,Maar in dat geval zullen wij als Sneek de eerste competitieronde vrij zijn. Want die hebben we al gespeeld. We hebben toen met 3-0 van Fast gewonnen, daarna kwam de lockdown weer.’’

Het kabinet liet gisteravond pas na de persconferentie van premier Mark Rutte weten dat een een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en zo’n 5000 topsporters uit overige sporten weer aan de bak mogen.

Ook bij de Flyers in Heerenveen wisten ze niet wat ze hoorden. ,,Mar’’, zei Henk Hoekstra, de ijshockeyvoorzitter uit Heerenveen, ,,foar ús is dit seizoen al ferlern, tink ik.’’ Hij verwacht namelijk dat er door de feestdagen pas in februari competitiewedstrijden gespeeld kunnen worden. ,,En dan dus sûnder publyk. Dat sjogge wy eins net sitten, want dat is foar ús wol de basis.’’

Bij de korfballers van LDODK /Rinsma Modeplein ging wel gejuich op toen het nieuws tot ze doordrong. ,,Dit is posityf foar ús’’, aldus LDODK-voorzitter Gouke de Vries. De Korfbal League had al rekening gehouden met een herstart, de competitie wordt nu opgesplitst in de twee poules van zes teams. De ploeg uit Gorredijk gaat vanaf half januari spelen tegen Blauw-Wit, Groen-Geel, Koog-Zaandijk, Oost-Arnhem en PKC.

Bij Aris was de moed al in de schoenen gezonken toen Rutte gisteravond aan het woord was. De Leeuwarder basketballers dachten dat de coronamaatregelen alleen maar verder werden verscherpt. ,,Mar wy kinne snel skeakelje’’, zei Sierd Dijkman. ,,Sneon sille wy mei alle clubs yn petear, dan ferwachtsje ik heal jannewaris dat de kompetysje ferfette wurdt.’’ Dijkman rekent ook nog op de bekerfinale tegen Donar, voegde hij daar aan toe.

De marathonschaatsers weten dat hun NK op 1 januari niet doorgaat. ,,We zetten nu in op 7 februari’’, aldus disciplinemanager Willem Hut.

Mogelijk wordt in de loop van januari de leeftijd van 18 naar 27 jaar opgehoogd om weer samen te trainen. Momenteel mogen alleen sporters tot 18 jaar in groepsverband trainen, daar boven geldt een maximale groepsgrootte van vier personen.

Nieuws

menu