Friese inlineskaters zeker van EK in Portugal

Remon Kwant wint de one-lap op het wegparcours. Tweede werd Rick schipper (links) en derde Glenn Nijenhuis. Foto Neeke Smit

De inlineskaters van het gewest Fryslân hebben dit weekeinde uitstekende zaken gedaan met betrekking tot kwalificatie voor het EK.

Vrijdagavond won Berber Vonk al de puntenkoers, zaterdag toonden Moniek Klijnstra en Rémon Kwant hun superioriteit op de sprintafstanden.

Door het hevige onweer van vrijdagavond, moesten de sprinters hun wedstrijden met een dag uitstellen. Op de Gelderse baan deden Klijnstra en Kwant vervolgens weer waar ze ontzettend goed in zijn: het winnen van de kortste afstanden. Door die zeges plaatsten wonnen ze het fictieve sprintklassement over de laatste twee weekeinden waardoor ze automatisch geplaatst zijn voor het EK, in augustus in Portugal.

Druk erop

Vooral bij Klijnstra stond er druk op, vertelde ze aan website schaatsen.nl . ,,Vorige week heb ik de 1000 meter verprutst en de 500 meter was ook niet heel succesvol. Daar baalde ik enorm van dus ik had wat goed te maken.’’

Kwant leed in Heerde een zeldzame nederlaag op de 100 meter. Tot dusver had de Heerenvener dit seizoen alle wedstrijden op zijn naam geschreven, nu werd hij tweede achter Glenn Nijenhuis. Het was het enige minpuntje voor hem. EK-kwalificatie is inmiddels een feit.

Berber Vonk droeg vrijdagavond haar zege op de puntenkoers op aan haar moeder die recent is getroffen door een hersenbloeding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport