Friese hengst Karsten (9) zakte door z'n hoeven tijdens NK in Ermelo: 'Ook de dood hoort erbij'

Het NK Dressuur in Ermelo kreeg vrijdagochtend bij het begin van de tweede dag een zwart randje. Tijdens het verkennen van de baan zakte de Friese hengst Karsten van de Oostwal rond 7 uur door zijn benen. Het 9-jarige wedstrijdpaard van Saskia Meinema uit Driezum liet het leven.

FOTO

FOTO PIXABAY

Imposant. Wanneer je de Friese hengst Karsten van de Oostwal met één woord moet omschrijven kom je al snel uit bij imposant. Gitzwart. Opvallend groot tussen de andere dressuurpaarden. Stijlvol. Vol van talent en zelf gefokt door Saskia Meinema. De dressuuramazone uit Driezum is een bekende in de paardensport. Ze leidde sinds de jaren ‘80 in haar stal Van de Oostwal meerdere Friese paarden op tot Grand Prix-niveau.

De combinatie verscheen donderdag ook al in de baan, in de strijd om de Nederlandse titel in de paradressuur. Na een ongeval in 1987 kampt Meinema met steeds meer lichamelijke klachten. De slijtage van haar gewrichten noopte haar een jaar geleden zich op de aangepaste dressuur te richten. Er kwam donderdag geen score op de borden. Meinema zwaaide af. Er waren echter geen teken van ongemakken bij Karsten. Vrijdagochtend om half negen zou de tweede rondgang volgen, maar zover kwam het niet.

Nauwelijks publiek

Omdat het overlijden vroeg in de ochtend plaats had was er nog nauwelijks publiek op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo aanwezig. Meinema en haar paard reden op de derde baan, die wat afgelegen op het complex ligt. Stewards zagen Karsten van de Oostwal onder zijn berijder wegglijden en waarschuwden de aanwezige dierenarts. Deze was snel ter plaatse en constateerde niet veel later dat het paard was overleden. Meinema liep geen verwondingen op.

,,Iedere eigenaar van een paard weet dat deze kan overlijden’’, zegt Jacques Verkerk, woordvoerder van paardensportbond KNHS. ,,We zijn ook altijd op dit soort vervelende incidenten voorbereid.’’ Verkerk wijst. ,,Daar staat een paardenambulance. Die is naar de baan gereden en daarmee is Karsten afgevoerd.’’ Aan de buitenkant van het voertuig hangt een ronde buis. ,,Daar zitten schermen in die snel opgezet kunnen worden. Zo voorkomen we dat het publiek nare beelden mee krijgt.’’

Dood hoort erbij

Verkerk noemt het overlijden van Karsten heel vervelend. ,,En voor de betrokkenen is het natuurlijk meer dan dat.’’ Maar het is niet dat het incident een zwarte deken over het evenement trekt. ,,Het was vroeg in de ochtend. Weinig mensen kregen het mee. Saskia bleef er ook heel rustig onder. Het welzijn van de paarden staat voor ons als organisatie, maar ook voor alle deelnemers voorop. Er overlijden vaker gezonde paarden. Wanneer dat tijdens het NK gebeurt, is het logisch dat er meer aandacht voor is. Maar voor paardeneigenaren hoort de dood erbij.’’

Hoogstwaarschijnlijk is Karsten een natuurlijke dood gestorven, meldt de KNHS. Het paard is voor verder onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer gebracht.

Een groep mensen die met Meinema meeleeft is nu een crowdfundingsactie gestart om Meinema te helpen bij de aanschaf van een nieuw para-paard en haar ondanks alle tegenslagen weer op weg te helpen naar de top in de para-dressuur. Binnen 14 uren is er al bijna 3000 euro ingezameld. Het doel staat op 35.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport