Als 'afgedankte' Franse draver wint, rinkelt in Friesland de kassa voor het goede doel

Een ‘afgedankt’ Frans paard spekte vrijdag op drafbaan Wolvega opnieuw de kas van sportstichting Dol Fijn. De teller staat inmiddels op 2200 euro.

Ja, het is mooi een verhaal, zegt Marthijs Roorda, samen met broer Hendrik oprichter van Stâl Boppeslach in Lippenhuizen. Gesteund door bedrijven en sponsoren onderhoudt en traint de stal momenteel één drafpaard, met als doel geld bijeen te lopen voor goede doelen. Voor dit jaar is dat sportstichting Dol Fijn te Drachten, die al sinds 1979 activiteiten verzorgt voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Daarvoor zetten 150 vrijwilligers zich in.

De Roorda’s (broers van ex-Heerenveenprof Geert-Arend) lieten vorig jaar hun ogen vallen op de toen vijfjarige Fado de Pradd. ,,Op dat moment geblesseerd en afgedankt’’, aldus Marthijs. ,,Dat maakte hem betaalbaar, maar we wisten dat er potentie in zat.’’ Ze klopten aan bij de gepensioneerde trainer Aonne de Wrede. Hij was, onbezoldigd en gesteund door Vera Akkerman uit Ureterp, bereid om de draver klaar te stomen voor wedstrijden.

Fado de Pradd kon vorig jaar één keer in actie komen. Op Victoria Park liet hij meteen de kassa rinkelen. ,,Een tweede plaats, goed voor 1100 euro’’, aldus Roorda. ,,We hadden wel meer willen doen, maar door de corona lukte dat niet.’’

Ook dit jaar moest geduld worden betracht. Gisteren was het dan zover. Fado de Padd opende het seizoen in een koers over 3100 meter. ,,Die afstand had hij nog nooit eerder gelopen, maar opnieuw verbaasde hij vriend en vijand’’, vertelt Roorda.

Achter Bas Crébas met Hugh de Touchyvon snelde het Franse paard naar de tweede plaats. Dat was net als tijdens zijn Wolvega-debuut goed voor 1100 euro. ,,Het prijzengeld gaat volledig naar Dol Fijn, want onze sponsoren betalen de kost en inwoning van Fado’’, aldus Roorda. De Wrede (69): ,,Dit had ik niet durven dromen. Ik ben ongelooflijk blij met deze prestatie. Ik hoop dat we de sportstichting nog veel blijer kunnen maken.’’