Finnbogason: 'Je moet altijd in jezelf geloven'

De topscorer aller tijden van SC Heerenveen in de eredivisie speelt al jaren in de Bundesliga. Om iets terug te doen voor de club waar hij tussen 2012 en 2014 furore maakte, kocht Alfred Finnbogason (31) onlangs vijf seizoenkaarten. ,,Die twee jaren zijn van grote invloed geweest.” Bericht uit Augsburg.

Alfred Finnbogason heeft zijn contract verlengd tot 2022.

Alfred Finnbogason heeft zijn contract verlengd tot 2022. FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Soms moet je simpelweg tevreden zijn, weet Alfred Finnbagason. Zijn partner is blij in Augsburg, zijn kinderen van 1 en 3 jaar zijn geboren in de Zuid-Duitse stad. Hijzelf heeft het ondanks de nodige blessures al sinds 2016 naar zijn zin bij de plaatselijke FC. ,,Het gras bij de buren is echt niet altijd groener. Vorig jaar heb ik mijn contract verlengd tot 2022. Ik voel me hier gerespecteerd.”

Hij probeerde het in het verleden bij Real Sociedad, de club waarvoor de IJslander koos na twee succesvolle jaren SC Heerenveen. Finnbogason speelde ook bij Olympiakos Piraeus, de Griekse topclub.

,,Bij beide clubs ontdekte ik echt nog heel veel te moeten leren. Ik had het moeilijk, beide avonturen liepen anders dan ik had verwacht. Kijk, wat ik op dat moment kon, was genoeg in de eredivisie. Bij Heerenveen speelden we veel op de counter. Dat lag me. In Spanje en Griekenland kwam ik erachter dat ik een betere, completere speler moest worden om verder te komen. Face the facts.

Beter werd hij in Duitsland, bij FC Augsburg dus. Geen top, wel een club die zich met een relatief bescheiden budget al een tijdlang staande houdt in een van de sterkste Europese competities. Augsburg eindigde eind juni als vijftiende in de Bundesliga en verzekerde zich zo van een tiende achtereenvolgende seizoen op het hoogste niveau.

,,Ik moest hier leren om sneller beslissingen te nemen”, vertelt Finnbogason. ,,Om een keer de bal vast te houden als de wedstrijd erom vroeg. Fysiek moest ik sterker worden, zeker weten. Daar heb ik heel veel tijd aan besteed. In de Bundesliga sta je elke week tegenover beren van verdedigers, mannen van zeker 1,90 meter. Vergelijk mij maar met rode wijn: die moet je ook de tijd geven om te rijpen.”

‘Ik heb in Heerenveen echt een geweldige tijd gehad’

Hij denkt nog vaak terug aan zijn tijd bij Heerenveen. Laatst kocht hij vijf seizoenkaarten om de club in deze ingewikkelde tijden een hart onder de riem te steken. Net als onder anderen zijn teamgenoot Jeffrey Gouweleeuw, ook al oud-speler van Heerenveen. De club geeft die ‘abonnementen’ weg aan fans die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben.

,,Ik heb in Heerenveen echt een geweldige tijd gehad”, zegt de IJslandse spits. ,,Ik wilde graag iets terugdoen, hoe klein het gebaar misschien ook is. Die twee jaren bij de club zijn van grote invloed op mijn carrière geweest, ik heb naam gemaakt bij Heerenveen. Eigenlijk heb ik alleen maar heel mooie herinneringen. Ook aan de belevenissen buiten het veld. Kristoffer Nordfeldt en Marten de Roon werden vrienden van me.”

Finnbogason rendeerde uitstekend onder coach Marco van Basten. Er waren voetballers die geen hoge pet op hadden van diens trainerscapaciteiten. Sterker, San Marco vond zichzelf uiteindelijk ongeschikt voor het hoofdtrainersvak.

,,Hij was als coach niet perfect, maar mijn relatie met hem bij Heerenveen was echt heel goed”, vertelt Finnbogason. ,,Hij gaf me vrijheid en veel tips. Ik had het geluk dat ik, net als hij vroeger, een spits ben. Hij begreep als geen ander wat dat betekent. Soms moet hij als voormalig wereldtopper trouwens hebben gedacht: wat doet die Alfred nou allemaal... Hij is een belangrijke coach voor me geweest. We hadden een klik.”

‘Als je in Duitsland kunt voetballen, dan kun je dat met een beetje goede wil in Nederland ook lijkt me’

Van Basten, die in september 2014 zijn functie als hoofdtrainer (toen inmiddels bij AZ) neerlegde, had moeten doorzetten wat Finnbogason betreft. ,,Ik weet zeker dat hij zich zou hebben ontwikkeld als hij was doorgegaan. Heel af en toe heb ik nog contact met hem.”

De IJslander keek met verbazing naar de snelheid waarmee in Nederland werd besloten om de voetbalcompetitie definitief te staken als gevolg van de coronacrisis. ,,Ik vond het erg vreemd”, zegt hij. ,,Het was natuurlijk niet de juiste beslissing. Ik bedoel: als je in Duitsland kunt voetballen, dan kun je dat met een beetje goede wil in Nederland ook lijkt me.”

In de Bundesliga wilde iedereen het seizoen dolgraag afmaken. ,,Daar was iedereen op gericht. Alleen in de eerste week na de virus-uitbraak hebben we echt niks gedaan bij Augsburg. Al snel zijn we weer in groepjes gaan trainen en de laatste twee weken hebben we als volledig team toegewerkt naar de herstart van de competitie. Duitsland was wat dat betreft een voorbeeld voor veel andere landen. De regels waren strikt, alles werd goed gecontroleerd. Een week voor de herstart moesten we in quarantaine. De Duitsers zijn goed in organiseren. Leuk om in lege stadions te spelen was het overigens niet.”

Zoals hij bij Heerenveen topscorer aller tijden in de eredivisie is, zo is hij dat bij Augsburg in de Bundesliga. Hij maakte in totaal 35 doelpunten voor de club. Bij Heerenveen kwam hij tot 53 competitietreffers.

,,Dat ik bij beide club de meeste goals heb gemaakt, maakt me heel erg trots. Je moet als voetballer altijd in jezelf blijven geloven, ook al zijn er soms twijfels. Toen ik Heerenveen verliet, wilde ik bewijzen dat ik het aankon om in een topleague te spelen. Dat heb ik bij Augsburg gedaan. Ik ben de laatste jaren veel geblesseerd geweest. Daardoor ben ik geremd in mijn ontwikkeling. Misschien dat ik het juist daardoor heel erg waardeer dat ik bij een prima club in een mooie competitie speel. Ik ben gelukkig met wat ik heb.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport