EK-column Johnny Jansen: Finale

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag: SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen. FOTO ANP

Ik hoop dat Italië het EK wint. Dat is de beste ploeg van het toernooi. En toch denk ik dat die Engelsen zondag de beker omhooghouden.

Engeland heeft, om te beginnen, natuurlijk het voordeel omdat ze op Wembley voetballen. Maar bovenal hebben ze een heel degelijk elftal, dat vrijwel geen kans weggeeft. Ik las dat Jordan Pickford tegen Denemarken een Engels record uit 1966 verbeterde, als keeper die het langst zonder tegentreffer bleef. Dat zegt genoeg over de stabiliteit van die ploeg.

Ik begrijp de kritiek op hun spel dan ook niet helemaal. Engeland wordt eigenlijk elk eindtoernooi tot de favorieten gerekend, maar ze hebben al 55 jaar geen prijs gewonnen. Oké, ik zie ook dat het attractief gezien allemaal niet over houdt. Maar ze winnen wel gewoon hun wedstrijden. Zeker op een toernooi is dat toch het belangrijkste? Niemand praat over een paar weken, laat staat een paar jaar, nog over een magere overwinning in de groepsfase, hoor.

Laten we bovendien niet vergeten: het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Engeland voetbalt bij vlagen goed. Maar ze vertrouwen op hun sterke verdediging, ook omdat ze aanvallers hebben die altijd een goal kunnen maken. Dat kun je ook volwassen noemen. Ik kan dan ook wel genieten van zo’n slotfase tegen Denemarken, die Engeland na de goal van Harry Kane heel professioneel uitspeelde.

Ondertussen worden de Italianen alom bewierookt. Terecht, vind ik. Wat hebben die een geweldige, dynamische ploeg. Met middenvelders die continu in beweging zijn en spelers die razendsnel omschakelen. Zoals die goal van Chiesa deze week tegen Spanje. Dat is toch genieten?

Maar dat geldt natuurlijk ook voor die verdedigers. Dan heb ik het vooral Bonnuci en Chiellini. Kijk alleen naar de wisselwerking die ze met elkaar en met hun keeper Donnarumma hebben. Hoe ze elkaar opjutten en scherp houden. Waar aanvallers juichen na een doelpunt, zie ik dat drietal juichen als ze met elkaar een tegentreffer voorkomen. Die beleving, dat vind ik echt geweldig.

Wat dat betreft verheug ik me enorm op de finale. Het gaat tussen de meest stabiele ploeg van het toernooi en het elftal dat de EK-zege op basis van de voorbije weken verdient. Ik denk dat de stabiliteit van de Engelsen uiteindelijk de doorslag geeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal