Finse ijsspeedwaycoureur Henri Ahlbom wint Roelof Thijs Bokaal in Thialf

Sebastian Reitsma in actie bij de Roelof Thijs Bokaal in Thialf. Foto: Dijks Media / Henk jan Dijks

De Finse ijsspeedwaycoureur Henri Ahlbom heeft vrijdagavond in Thialf de Roelof Thijs Bokaal op zijn naam geschreven. Ahlbom won de eindstrijd nadat zijn drie mede-finalisten door valpartijen werden gediskwalificeerd. De drie Nederlandse deelnemers wisten zich niet voor de finale te plaatsen.

De coureurs maakten er in de Friese ijstempel voor dik 3000 enthousiaste toeschouwers een spectaculaire wedstrijd van. De 15-jarige Sebastian Reitsma uit Westhoek, gecoacht door vader Simon, zette zijn debuut luister bij met onder andere drie tweede plaatsen in de kwalificatie heats. Hij was de jongste deelnemer ooit die mocht meedoen aan dit evenement en scoorde in totaal acht punten. ,,Dit was perfect”, aldus Reitsma. ,,Vrienden en familie op de tribune en dan meteen punten pakken in zo’n ambiance. Kicken!”

Materiaalpech Iwema

Jasper Iwema uit Hooghalen kende een hectische aanloop naar deze wedstrijd met de nodige materiaalpech, maar finishte in de achttiende heat als eerste. Toch wist de Drent uiteindelijk geen finaleplaats af te dwingen. Ook de derde Nederlander, Niek Schaap uit Julianadorp, kon geen gooi doen naar de medailles.

De eindstrijd kende een curieus verloop want de Zweed Jimmy Olsén, Oostenrijker Martin Posch en Duitser Benedikt Monn werden alle drie, na valpartijen, gediskwalificeerd. Hierdoor verzamelde Ahlbom, die als enige over de finish kwam, voldoende punten om te zegevieren. Het zilver was voor Monn, Olsén werd derde. Iwema wacht net als Schaap vandaag en zondag de strijd om het wereldkampioenschap.

Nieuws

menu