Feyenoord voelt dat het onder een vergrootglas ligt

Feyenoord voelt dat het onder een vergrootglas ligt ANP

Normaal gesproken heeft Peter Houtman altijd veel zin in een thuiswedstrijd van Feyenoord, maar zondag liep de stadionspeaker met een zwaar gemoed naar zijn plek op de tribune van De Kuip. "We liggen onder een vergrootglas", verzuchtte Houtman. "Hopelijk houdt iedereen z’n koppie erbij."

De oud-spits was zondagochtend al vroeg in het stadion. Met de veiligheidsmanager nam hij alle scenario’s en zijn teksten door. Aan Houtman de taak om de 13.000 toeschouwers in De Kuip regelmatig te wijzen op de voorschriften. Al voor de aftrap herhaalt hij die boodschap een paar keer. "Houd 1,5 meter afstand, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en weerhoud je van spreekkoren", aldus Houtman. Het volume van de doorgaans opzwepende muziek in het stadion ligt aanmerkelijk lager dan normaal. Alles om de fans zo rustig mogelijk te houden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft Feyenoord gewaarschuwd. Als hij dezelfde taferelen ziet als vorige week tegen FC Twente, dan mogen er voorlopig geen fans meer naar binnen. Een week geleden sprak Houtman de toeschouwers ook geregeld toe. Lang niet iedereen volgde zijn boodschap op. Een deel van de fans had lak aan het voorschrift om onderling 1,5 meter afstand te houden. Ook werd er luidkeels gezongen en geschreeuwd, zeker in de slotfase toen Feyenoord bij een stand van 1-1 drie grote kansen op de winnende treffer kreeg.

"Dat is de adrenaline, op zo’n moment kan je niet stil blijven", zegt seizoenkaarthoudster Yara van Dommelen zo’n 1,5 uur voor de aftrap bij de ingang van het stadion. Met rode stickers op de grond staat daar aangegeven hoeveel afstand de supporters onderling moeten houden. "Je hebt allemaal een vaste zitplaats. Maar vorige week gingen veel mensen toch naast elkaar zitten", zegt Van Dommelen, die samen met haar ouders, broertje en neef op vak W2 zit.

Iets verderop wachten de broers Van den Benning samen met hun jonge zoons tot ze De Kuip in mogen. "Ik ben bang dat dit de laatste keer wordt", zegt één van hen. "Hoe kan je nou stil blijven als het spannend is? Ik vrees dat de burgemeester gaat beslissen dat we straks zonder publiek gaan spelen. Maar goed, zo lang het kan, gaan we maar kijken."

Sommige fans zijn creatief. Een vrouw loopt het stadion binnen met in haar handen een bordje met daarop de tekst: 'Goal! Wij juichen in stilte'. Ze hoopt het bord in de vorm van een spreekwolkje gedurende de wedstrijd tegen ADO Den Haag een paar keer in de lucht te kunnen steken.

Nieuws

menu