Feyenoord mikt medio 2021 op definitief 'ja' voor nieuw stadion

Feyenoord mikt medio 2021 op definitief 'ja' voor nieuw stadion ANP

Algemeen directeur Mark Koevermans van Feyenoord wilde zich in een zonovergoten Kuip nog niet laten feliciteren met de definitieve komst van een nieuw stadion aan de oever van de Maas. "Nee, dat is iets te snel. Dat kan hopelijk volgend jaar zomer. We hebben nu 'ja' gezegd onder voorbehoud van een aantal factoren, terwijl we altijd 'nee' hadden kunnen zeggen. We zetten het hele traject nu dus de komende elf, twaalf maanden door."

Feyenoord meldde donderdagochtend dat in het langdurige voorbereidingsproces fase 3, de laatste fase, is aangebroken. Daarmee is het prestigieuze stadion met een capaciteit van 63.000 toeschouwers, onderdeel van ontwikkelingsgebied Feyenoord City (met onder meer 3700 woningen), weer een stap dichterbij gekomen. De opening staat nu gepland in 2025, met de eerste paal in het voorjaar van 2022.

"Hoe groot de kans nu is dat het doorgaat, valt niet in percentages uit te drukken. Maar de kans is wel weer groter geworden, anders hadden we nu 'nee' gezegd", betoogde Koevermans, die de komende periode wat meer als woordvoerder en 'gezicht' van het Rotterdamse stadionproject zal gaan optreden. "Volgend jaar zomer nemen we een definitieve beslissing. Hopelijk wordt het een 'ja'. We zijn er optimistisch over, maar er is nog veel werk aan de winkel."

In fase 3 draait het volgens Koevermans om drie pijlers: de businesscase (kosten-batenanalyse) van het nieuwe stadion, de bouwkosten (iets meer dan 300 miljoen) en de financiering (440 miljoen euro). "We zullen onder meer definitieve afspraken moeten hebben met financiers. We zijn er goed mee op streek, maar we zijn er nog niet. Hoeveel geld er binnen is? Dat zeggen we niet, maar er moet nog tijd en energie in worden gestoken."

Koevermans: "Als blijkt, dat het geld er niet is, dat gaan we volgend jaar zomer zeggen dat het niet kan. En dan? Zo ver wil ik nog niet vooruitkijken. Bij een definitief 'nee' kost dat de club een kleine 3 miljoen euro. Dat is een lening, die we daarna in meerdere jaren mogen aflossen. Feyenoord loopt totaal geen gevaar als het onverhoopt niet doorgaat. De totale uitgaven voor het stadionproject bedragen tot dusver zo'n 25 miljoen euro. Het merendeel is uitgegeven door Stadion Feijenoord, ook in de vorm van een lening."

Koevermans zegt begrip te hebben voor een deel van de kritische achterban, die de peperdure nieuwbouw helemaal niet ziet zitten. "Het valt ook niet mee om de Kuip eventueel te moeten verlaten. Ik kom er zelf ook al vanaf mijn vijfde. Aan de andere kant: als het echt goed is voor Feyenoord, dat zullen we reëel moeten zijn en moeten we die stap durven zetten. We werken er al drie jaar keihard aan. Het is onze plicht om dat tot de laatste snik door te zetten."

Nieuws

menu