Fenomeen Van der Poel schenkt Thialf wereldrecord

Nils van der Poel heeft het wereldrecord te pakken. FOTO ANP

Door de corona was het niet mogelijk om alle records die Thialf begroette te vieren met gebak. ,,We moeten maar eens een ijstaart halen met een dikke kers erop.’’

Die woorden kwamen van directeur Marc Winters. Met de kers verwees hij naar het fenomenale wereldrecord dat Nils van der Poel op de 10 kilometer van het WK afstanden schaatste. ,,Dit is fantastisch voor Thialf. Een mooie afsluiting van een prachtig seizoen.’’

Veertien jaar en drie dagen moest Thialf er op wachten. Op 11 februari 2007 schaatste Sven Kramer voor het laatst een wereldrecord op de laaglandbaan in Heerenveen. Totdat Van der Poel gisteren 12.32,95 op de klokken zette en daarmee het precies één jaar oude record van Graham Fish (12.33,86) uit de boeken schaatste.

‘Eet vis bij het diner’

Zijn geheim: ,,Eet vis bij het diner, mensen’’, riep de Zweedse wereldkampioen. Veel trainingskilometers maken, helpt hem ook. Na een training of wedstrijd rende Van der Poel de afgelopen weken dikwijls terug naar het hotel in Sneek.

Al twee jaar had hij in gedachten ooit het wereldrecord te pakken. ,,In september hebben we het er nog over gehad. Het was de uitdaging van mijn leven. Zo mooi dat het gelukt is.’’

Omgedraaide luchtroosters

Na het wereldrecord rezen er ook weer vragen over de omgedraaide luchtroosters in Thialf. De ‘meewind’ zou mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de snelle tijden. ,,In onze optiek heeft het echt geen invloed’’, bezwoer Winters.

De lucht die uit de roosters komt om een gordijn te maken tussen ijs en tribunes en wordt naar buiten afgezogen. Volgens de Thialf-directeur heeft die geen invloed achter de kussens. Wel wil hij na het seizoen rookproeven doen om zijn theorie te staven.

De discussie over de wind doet volgens Winters ook afbreuk aan de prestatie van de atleten. Van der Poel is ook gewoon een fenomeen op schaatsen. ,,Dy jonge rydt as in klok’’, zei coach Jillert Anema.

‘It is yndrukwekkend wat hy docht’

Jorrit Bergsma kon die woorden alleen maar beamen. ,,It is yndrukwekkend wat hy docht. We ha him in pear jier net sjoen en fanút it neat docht hy gekke dingen.’’ Van der Poel, die na de vorige Winterspelen ging ultralopen en het leger inging, won na twee seizoenen afwezigheid donderdag ook de 5 kilometer.

Bergsma hield al rekening met nieuwe gekke dingen en probeerde zich af te sluiten voor wat de Zweed voor hem deed. Dat lukte hem goed. In 12.45,86 pakte de Boarnster zilver. ,,It maksimaal helbere.’’

Er is werk aan de winkel, besefte de winnaar van zilver. Over een jaar zijn de Olympische Spelen en na zijn machtsvertoon is Van der Poel ineens topfavoriet. ,,We moatte mar efkes besprekke hoe’t we dit oanpakke sille’’, stelde Bergsma.

Nieuws

menu