Femke Kok wordt ploeggenote van Ireen Wüst

Of Jutta Leerdam (links) ook ploeggenote wordt van Femke Kok (midden) is nog de vraag. FOTO ANP SOENAR CHAMID

Femke Koks jaren bij het gewest Fryslân zitten erop. Nederlands grootste sprinttalent uit Nij Beets gaat naar Team Reggeborgh, zo hebben diverse bronnen aan deze krant laten weten.

De 19-jarige Kok wordt dus de ploeggenote van Ireen Wüst. De elfvoudig olympisch medaillewinnares besloot onlangs ook over te stappen naar de ploeg van coach Gerard van Velde. Ze tekende een contract tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

Of Kok ook collega wordt van Jutta Leerdam is zeer de vraag. De geruchten dat de kersverse wereldkampioene op de 1000 meter met haar partner Koen Verweij Reggeborgh gaan verlaten, worden steeds sterker. Met Leerdam en Letitia de Jong werd Kok in februari in Salt Lake City nog wereldkampioen teamsprint.

In haar laatste jaar als juniore maakte Kok veel indruk. Ze verdedigde met succes haar wereldtitel allround en brak twee keer het wereldrecord junioren op de 500 meter. Op 11 januari tijdens het EK voor senioren in Heerenveen (37,66), op Valentijnsdag in Salt Lake City tijdens het WK afstanden voor senioren (37,45).

Behalve op de 500 meter kan Kok ook uit de voeten op de 1000 en 1500 meter. Pas in oktober wordt ze 20 jaar.

Direct na het seizoen nam Kok met haar management (House of Sports, dat ook de belangen behartigt van onder meer Wüst en Sven Kramer) uitgebreid de tijd om met geïnteresseerde partijen om de tafel te gaan zitten. Ze stond in de belangstelling van diverse andere schaatsploegen. Nog deze week zal Kok haar keuze voor Team Reggeborgh wereldkundig maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport