Femke Kok prolongeert wereldtitel bij de junioren

Femke Kok is net als vorig jaar wereldkampioen schaatsen bij de junioren geworden. Foto ANP/Vincent Jannink

Schaatsster Femke Kok heeft net als vorig jaar de wereldtitel allround bij de junioren opgeëist. Ze werd in Polen bovendien twee keer wereldkampioen op een individuele afstand.

Vrijdag pakte het negentienjarige talent uit Nij Beets al goud op de 500 meter, zaterdag was ze ook de sterkste op de 1000 meter (1.17,14). Op de afsluitende 3 kilometer verdedigde ze een riante voorsprong op naaste concurrente Robin Groot. De vierde plaats (4.21,61) volstond om wederom allroundkampioene te worden.

Groot won na de 1500 meter van gisteren ook de 3 kilometer (4.13,55) en pakte daarmee zilver in het eindklassement. Groot eiste op de 1000 meter ook het zilver op. Het brons op die afstand ging naar Marrit Fledderus uit Sint Nicolaasga. Die kwam op de eerste dag ten val op haar favoriete 500 meter. Myrthe de Boer uit Scharsterbrug werd zevende op de kilometer.

Kok schaatste vorig weekeinde nog de 500 meter bij het WK senioren in Salt Lake City. Daar werd ze met Letitia de Jong en Jutta Leerdam ook wereldkampioen op de teamsprint. Ze reisde na het WK in Amerika meteen door naar Polen.

Zondag komen de Nederlandse juniores nog uit op de teamonderdelen en de massastart. Bij de mannen speelden de Nederlanders een bijrol in de strijd om de wereldtitel allround.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport