Femke Kok pakt goud en zilver op eerste dag WK Junioren in Polen

Femke Kok in actie tijdens de 500 meter op de tweede dag van de ISU EK Afstanden in Thialf eerder dit jaar in januari. Foto: ANP/Vincent Jannink

Fries schaatstalent Femke Kok uit Nij Beets werd vrijdag wereldkampioene op de 500 meter schaatsen voor junioren. Het was voor de 19-jarige dubbel prijs tijdens de eerste dag van het WK in het Poolse Tomaszów Mazowiecki, want Kok pakte ook zilver op de 1500 meter.

Met een tijd van 38,94 was Kok ruim een halve seconde sneller dan de Japanse Moe Kumagai. Robin Groot, uit Alkmaar, werd derde. Friezen Myrthe Boer uit Scharsterbrug en Marrit Fledderus uit Sint Nicolaasga behaalden minder succes op het Poolse ijs. De Boer werd dertiende en Fledderus ging onderuit.

1500 meter

Drie Nederlanders mochten de medailles verdelen op de 1500 meter. Robin Groot was met 0,24 net te snel voor Kok en pakte daarmee het goud. Merel Conijn, uit Edam, werd derde en pakte brons. Myrthe de Boer werd elfde.

Bij de mannen werd de 19-jarige Westereender Harm Visser zestiende. Hij plaatste een tijd van 1.54,27, zo’n vijf seconden langzamer dan de winnaar, Tsubasa Horikawa.

Resterende programma

Zaterdag en zondag wordt er weer geschaatst in Polen. De 1000 meter wordt door de mannen en vrouwen verreden. Kok, De Boer en Fledderus komen dan in actie. Daarna volgen de 3000 meter voor vrouwen, die Kok ook rijdt, en de 5000 meter voor mannen.

Op zondag worden de teamachtervolgingen, team-sprints en massa-start verreden.

Een totaal overzicht is op deze site te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport