FVC ziet verhuizing als kans

FVC en Blauw Wit ‘34 hielden elkaar zaterdag in de beker in evenwicht. Beide clubs kampen op sportcomplex Wiarda met dezelfde problemen. Een verhuizing van FVC zou uitkomst bieden.

 FOTO HENK JAN DIJKS

FOTO HENK JAN DIJKS

Eigenlijk is het onbegonnen werk. Elke zaterdag moeten de wedstrijdsecretarissen van FVC en Blauw Wit zestig tot zeventig wedstrijden inplannen op Wiarda. En dat terwijl er momenteel maar drie velden beschikbaar zijn.

Het gevolg laat zich raden: overvolle kleedkamers en een strak schema waarin simpelweg geen ruimte is voor uitloop. Sommige jeugdwedstrijden worden noodgedwongen op vrijdagavond of pas zaterdagmiddag om half 5 gespeeld. Dat beide clubs uit hun jasje groeien op Wiarda, is een understatement. Een ledenstop dreigt. ,,En als je leden niet toelaat, krijg je ze niet meer terug”, weet FVC-voorzitter Jaap Vosman.

De gemeenteraad van Leeuwarden zette onlangs een streep door de uitbreidingsplannen van Wiarda. In plaats daarvan komt er een nieuw sportcomplex aan de Overijsselselaan, bij Goutum.

Voor Blauw Wit (ongeveer 1200 leden) is een vertrek van Wiarda geen optie. FVC (470 leden) heeft wel serieuze belangstelling. Dat is niet vreemd, want in het nieuwe stadsdeel De Zuidlanden wordt de komende tien tot vijftien jaar stevig gebouwd. Er komen maximaal 2800 nieuwe woningen. ,,Een grote woonwijk op een fantastische locatie”, concludeert Jaap Vosman. ,,Dat biedt veel perspectief voor de lange termijn.”

 ,,Momenteel zijn er twee opties: FVC of Blauw Wit moet vertrekken óf we komen knel te zitten”, vervolgt Vosman. ,,Het is nu al krap en het wordt straks alleen nog maar krapper. Dus moet je kijken: wie wil eventueel verhuizen? Wij hebben geen ‘ja’ of ‘nee’ gezegd tegen de gemeente, maar we willen wel praten.”

De belangrijkste voorwaarde? FVC wil er in ieder geval niet op achteruit gaan. ,,We hebben hier bijvoorbeeld een fantastische kantine. Dat soort faciliteiten moet minimaal gelijk blijven. Maar denk ook aan zaken als de kleedkamers en fysioruimtes.”

FVC gaat werkgroepen installeren, die een eisenpakket samenstellen dat vervolgens aan de gemeente wordt voorgelegd. Vosman denkt dat FVC een goede onderhandelingspositie heeft. ,,Leeuwarden wil een sportvereniging, die de groeikern in de wijk kan bedienen. Wij worden niet gedwongen om van Wiarda te vertrekken, maar zijn momenteel de enige gesprekspartner.”

Toch weet Vosman ook: ,,Dat nieuwe sportcomplex komt er sowieso. En als wij de opening niet zoeken, dan zoekt een andere amateurclub uit Leeuwarden die wel. Daarom moeten wij ons afvragen: wat willen onze leden en wat willen wij? Daarover gaan wij in gesprek. De reacties die ik heb gekregen, zijn over het algemeen positief. Wij moeten als vereniging een aantal trainingen en wedstrijden kunnen garanderen. Dat wordt in de huidige situatie steeds moeilijker.”

Daar komt bij, zegt Vosman, dat FVC en Blauw Wit nu tot elkaar veroordeeld zijn. ,,Die samenwerking tussen beide verenigingen verloopt heel goed, hoor. Maar het is toch prettiger om je eigen koers te kunnen varen. Dat je je eigen beslissingen kunt nemen, zonder overleg met een andere club.”

De gemeenteraad van Leeuwarden buigt zich binnenkort over het kostenplaatje. Mogelijk krijgen de plannen dit najaar al concreet vorm.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport