European Leagues duikt in hervorming Champions League

European Leagues duikt in hervorming Champions League ANP

De Europese competities gaan de details van de historische hervorming van de UEFA in de Champions League grondig onderzoeken, zo maakten ze vrijdag bekend. Na drie jaar intensief debatteren werd dinsdag in Wenen een akkoord ondertekend over de nieuwe formule voor clubcompetities bij de mannen vanaf het seizoen 2024-2025.

European Leagues, de vereniging die de 37 Europese profliga's vertegenwoordigt, was verheugd dat er werd besloten om af te zien van de plannen om plaatsen toe te wijzen aan clubs op basis van vroegere Europese prestaties en om het aantal wedstrijden in de groepsfase van de Champions League te beperken tot acht.

Het nieuwe formaat brengt echter wel een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee, die de verschillende competities nu grondig willen bekijken. "We zullen constructief met de UEFA en alle belanghebbenden blijven samenwerken om te zorgen voor een evenwicht tussen Europees en binnenlands clubvoetbal, zodat het spel op alle niveaus kan blijven ontwikkelen", klonk het in een verklaring van European Leagues vrijdag. De komende gesprekken moeten meer duidelijkheid scheppen over de verdeling van de inkomsten.

Er wordt geschat dat de nieuwe formule 40 procent meer inkomsten gaat opbrengen. European Leagues streeft in 2024 naar een "eerlijker inkomstenverdelingsmodel". Momenteel is 4 procent van de inkomsten uit Europese clubcompetities bestemd voor niet-deelnemende clubs. De liga's zijn van mening dat dit percentage moet worden verhoogd. Ze willen ook dat het grote verschil tussen de inkomsten in de Champions League en die in de Europa League en Conference League wordt verkleind.

Nieuws

menu