Espejord speelde nog niet veel bij SC Heerenveen, maar probeert het ‘grotere plaatje’ te zien

Twee keer 45 minuten en in de laatste oefenwedstrijd alleen het laatste kwartier. Meer speelde Runar Espejord nog niet in de voorbereiding bij SC Heerenveen. ,,Ik probeer positief te blijven.”

Runar Espejord in een sprint met Rein Smit tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in De Lutte.

Runar Espejord in een sprint met Rein Smit tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in De Lutte. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Het was best veelzeggend vorige week donderdag. Rein Smit, speler uit eigen jeugd, kreeg in het oefenduel met FC Utrecht de voorkeur boven Runar Espejord, de spits die in de winter werd overgenomen van het Noorse Tromsø.

Smit, oordeelde trainer Johnny Jansen, is simpelweg fitter. Espejord is ,,nog te ver weg.” Toen de Noor eenmaal op het veld stond in de Galgenwaard, liet hij een kans liggen door de bal veel te ver voor zich uit te spelen.

Espejord, deze week met de groep op trainingskamp in De Lutte, weet het zelf ook: hij is nog lang niet de spits die hij moet zijn om echt een rol van betekenis te kunnen spelen voor SC Heerenveen. ,,Alles moet beter”, zegt de Noor. ,,Mijn passing, mijn fysieke staat, mijn conditie. Het is frustrerend dat ik nog steeds een achterstand heb, maar ik probeer steeds het grotere plaatje te blijven zien. Hoe meer ik train en speel, hoe beter het wordt.”

Hij kwam in januari met een enorme achterstand naar Heerenveen. Espejord kreeg van de club een halfjaar de tijd om zijn conditie op peil te brengen, om volledig fit te worden na jaren met veel fysieke ellende bij Tromsø. Hij scheurde in 2017 zijn enkelbanden af en kampte vanaf 2018 met hardnekkige liesproblemen. Toch was er bij Heerenveen dus het vertrouwen dat hij, mits fit, van waarde kan zijn.

Toen kwam corona in maart. De spelers van Heerenveen konden lange tijd niet gezamenlijk trainen. Espejord was tot de uitbraak van de crisis acht keer als invaller binnen de lijnen gekomen. ,,Eigenlijk kun je zeggen dat ik in deze voorbereiding deels weer opnieuw moest beginnen”, zegt hij.

,,Ik heb baat bij het dagelijks werken met de groep, bij het spelen van wedstrijden. Ik probeer positief te blijven. Het gaat de goede kant op, vind ik. Ik moet niet te negatief denken. Dat kan ik me ook niet veroorloven. Ik heb hier geen familie of goede vrienden die me kunnen bijstaan.”

Espejord draait er niet omheen: de supporters van Heerenveen hebben nog veel te weinig van hem gezien. Waar zijn kracht ligt? ,,Ik ben goed in positie kiezen voor het doel. Ik houd van voorzetten vanaf de flanken. Ik heb soms het idee dat het in Nederland al goed is als er een voorzet komt. Dat die ook goed moet zijn, lijkt soms minder belangrijk. Dat is in Noorwegen toch anders.”

,,Ik besef heel goed dat de relatie tussen mij en de andere spelers nog beter moet worden”, vervolgt de Noor. ,,We moeten elkaar beter leren aanvoelen, zodat zij weten waar en op welk moment ik de bal wil hebben. En ik heb tot nu toe ook geen geluk gehad.”

Er is nog iets, zegt hij. ,,Ik moet veeleisender zijn. Zo heeft Mitchell van Bergen de snelheid om zijn man te passeren, maar als ik duidelijker aangeef wat ik nodig heb, zal hij me beter kunnen vinden. Ik ben bescheiden geweest tot nu toe. Dat is iets Scandinavisch, en het is ook wel logisch. Als je nieuw bent bij een club, wil je niet de idioot zijn die iedereen onmiddellijk even gaat vertellen hoe het moet.”

Heerenveen voelt wel meer en meer als thuis. ,,Vergeet niet dat ik tot dit jaar nooit eerder van club ben gewisseld. Ik speelde bij Tromsø met veel jongens die ik al vanaf mijn zesde ken. De stap naar Heerenveen was ook bedoeld om mezelf uit de comfortzone te halen. Ik moest mijn weg hier leren te vinden. En dat gaat steeds een beetje beter.”

Technisch manager Gerry Hamstra en ook Johnny Jansen hebben er geen geheim van gemaakt dat Heerenveen onder meer nog een spits wil halen. Dat gaat zeker gebeuren nu een miljoenentransfer van Chidera Ejuke naar CSKA Moskou aanstaande is en Hamstra de markt met een wat beter gevulde portemonnee kan afstruinen. De aanvallende aanwinst moet er, om met de voetbalbaas van Heerenveen te spreken, gelijk staan.

Espejord zegt zich er geen zorgen over te maken. ,,Door meer concurrentie gaat het niveau omhoog”, zegt hij. ,,Dat is voor de ploeg, maar ook voor mij alleen maar goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen