Erwin Mulder: betrouwbare doelman onder de lat bij Heerenveen

SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder.

SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder.

Erwin Mulder vertrok in 2017 van SC Heerenveen naar Swansea City, om drie jaar later terug te keren als de verbeterde versie van zichzelf.

Hij kondigde het al aan bij zijn presentatie in Heerenveen, afgelopen zomer. Drie seizoenen keepen bij Swansea City hadden van Erwin Mulder een betere keeper gemaakt.

Het was allesbehalve grootspraak, blijkt een paar maanden later. Mulder bewijst vooralsnog waarom Heerenveen hem zo graag wilde terughalen, nadat hij van 2014 tot 2017 ook al onder de lat stond in het Abe Lenstra-stadion.

Lees ook PREMIUM | Er valt geen stempel op Heerenveen te drukken

,,Erwin kent de club en is qua leeftijd en persoonlijkheid de doelman die we zochten”, zei technisch manager Gerry Hamstra eind juli, toen Heerenveen de komst van Mulder aankondigde. ,,Dat hij bij ons wilde tekenen, vond ik best verrassend.”

Verbale aanwezigheid

De 31-jarige Mulder is dit seizoen onmiskenbaar een van de leiders van de ploeg van Johnny Jansen, continu zijn veelal jonge ploeggenoten coachend.

,,Je wordt ouder en neemt de ervaringen die je hebt opgedaan bij Swansea natuurlijk mee”, zegt Mulder. ,,Ik kwam deze zomer bij Heerenveen in een vrij jonge ploeg terecht. Dat je dan het voortouw moet nemen, daar loop ik niet voor weg.”

Maar naast zijn ervaring en verbale aanwezigheid is Mulder bovenal een betrouwbare keeper voor zijn elftal. ,,Dat is het belangrijkste. Wanneer jij aan de verdedigers van Heerenveen vraagt wat ze van mij vinden, dan denk ik dat ze antwoorden dat ik voor rust zorg.”

,,Daarnaast moet je natuurlijk punten pakken voor je team”, vervolgde Mulder. ,,Dat heb ik, denk ik, wel gedaan. Persoonlijk kan ik dus tevreden zijn over hoe dit seizoen verloopt.”

Slordig

Mulder zag zondag hoe Heerenveen in de eerste helft amper onder de verdrukking van Vitesse uitkwam.

,,We waren veel te slordig in balbezit. Ik leverde mijn eerste twee ballen ook zomaar in. We liepen alleen maar achter de feiten aan. Bovendien sluipt dan de twijfel in de ploeg. Dat voelt een tegenstander natuurlijk ook.”

,,Gelukkig geven we over het algemeen vrij weinig kansen weg”, besloot Mulder. ,,Daardoor hebben we dit seizoen ook nog maar twee keer verloren – en niet van de minste tegenstanders (Ajax en AZ, red.).”