Epke Zonderland beëindigt imposante loopbaan

Epke Zonderland na zijn laatste olympische optreden ooit aan de rekstok. FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De turncarrière van Epke Zonderland is definitief voorbij. De 35-jarige rekstokspecialist slaagde er zaterdag niet in om zich op de Olympische Spelen te plaatsen voor de finale en besloot later op de dag de knoop door te hakken.

„Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet”, zei hij tegenover de NOS . In oktober is het WK turnen, maar daar zal Zonderland dus niet meer te zien zijn. „Het lichaam is op.”

De rekstokspecialist had in aanloop naar de Olympische Spelen al meerdere keren had aangegeven dat de kans groot was dat hij in Japan zijn laatste toernooi zou turnen. In de voorbereiding op zijn vierde optreden op het olympische podium kwakkelde hij al met zijn gezondheid.

Toch turnde Zonderland in de kwalificatie in Tokio een degelijke oefening. De indrukwekkende combinatie van drie vluchtelementen, waarmee hij in Londen 2012 olympisch kampioen werd, liet hij achterwege. Hij was wat slordig, maar maakte geen grote fouten.

Mooi einde

„Vlak na mijn oefening was het gevoel nog wel aanwezig en dacht ik: had ik nog maar langer gehad. Maar op dit moment ben ik heel tevreden over wat ik vandaag heb kunnen doen. Ik ben blij dat ik op deze manier een mooi einde aan mijn carrière heb kunnen maken”, aldus de drievoudig wereldkampioen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Turnen