Engelse voetbalbond: niet meer dan 10 kopballen in trainingsweek

Engelse voetbalbond: niet meer dan 10 kopballen in trainingsweek ANP

De Engelse voetbalbond (FA) heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om de schadelijke gevolgen van kopballen bij profvoetballers te beperken. In een verklaring laat de FA weten dat er "niet meer dan tien kopballen per speler mogen worden uitgevoerd in een trainingsweek".

Het gaat hierbij om kopballen uit passes die van verder dan 35 meter komen, zoals voorzetten, corners of vrije trappen. De nieuwe richtlijn wil "het welzijn van de spelers beschermen" en zal worden toegepast op alle niveaus van het Engelse voetbal, van de Premier League tot de Women's Super League. Het doel is om het risico op hersenbeschadiging te verminderen. De regel is niet van toepassing op wedstrijddagen.

Vooral in Engeland neemt de aandacht toe voor de mogelijke langetermijngevolgen van voetbal. Vorig jaar maakte de vrouw van Sir Bobby Charlton bekend dat haar man aan dementie leed, als vijfde wereldkampioen van 1966.

Jeugdvoetbal

Uit een onderzoek van de universiteit van Glasgow in 2019 bleek dat ex-profvoetballers een verhoogd risico hebben om te overlijden aan dementie of Parkinson. Ook al was het niet mogelijk om een ​​direct verband tussen deze ziekten en kopballen vast te stellen, toch besloten de voetbalclubs in Engeland, Schotland en Noord-Ierland om kopballen te verbieden in trainingen voor kinderen onder de elf jaar.

De UEFA liet een jaar geleden al weten dat er maatregelen moeten worden getroffen om koppen in het jeugdvoetbal te verminderen. Bovendien moet er volgens de Europese voetbalunie meer aandacht worden besteed in trainingen om de nekspieren te versterken. De UEFA baseerde zich in dit kader op meerdere universitaire onderzoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport