In eredivisie teruggekeerde Petra Groenland verliest haar vader Theo, een van de grondleggers van het topvolleybal in Sneek. 'Papa genoot van het werken in de luwte'

Dit verhaal had vooral zullen gaan over de terugkeer, als trainster-coach, van Petra Groenland in Sneek. Maar maandag overleed haar vader. Ruim dertig jaar gaf hij zijn beste krachten aan de volleybalsport. Daarom gaat dit verhaal ook over Theo Groenland, die nog mocht meemaken dat kleindochter Noa, gecoacht door haar moeder, debuteerde in de eredivisie.

Petra Groenland naast een foto van haar vader Theo. Hij overleed maandag op 84-jarige leeftijd.

Petra Groenland naast een foto van haar vader Theo. Hij overleed maandag op 84-jarige leeftijd. FOTO NIELS DE VRIES

Tot op het laatst bleef Theo Groenland betrokken. Met de dood in zicht wilde hij niet dat zijn jongste dochter, om hem, de wedstrijd van haar team Eurosped zou laten schieten. Thuis, liggend in bed, stak Theo Groenland Petra een hart onder de riem. ,,En winnen!’’, gaf hij haar bij vertrek richting Vroomshoop mee. Toen zijn dochter, als realistische trainster-coach, voorzichtig meldde dat dit tegen landskampioen Sliedrecht lastig zou worden, glimlachte de man, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het volleybal in Friesland. ,,Winnen!’’, zo luidde opnieuw zijn boodschap.

Nieuws

menu