Elfstedentocht-winnaressen eindelijk officieel erkend als winnaressen van de vrouwenwedstrijd

Margriet van der Linden.

Het heeft even geduurd, maar de laatste drie winnaressen van de Elfstedentocht zijn maandagavond officieel erkend als winnaressen van de vrouwenwedstrijd.

Dat gebeurde aan het einde van het tv-programma M, op NPO1. Wiebe Wieling, voorzitter van de Elfstedentocht, hoopte dat zijn koninklijke vereniging nu eindelijk iets recht had gezet. ,,Want jullie prestatie’, vertelde hij aan Klasina Seinstra (winnares in 1997), Tineke Dijkshoorn (1986) en Lenie van der Hoorn (1985), ,,is net zo fantastisch als de overwinningen van de mannen.’’ 

Tot aan 1997 was de Elfstedentocht alleen een wedstrijd voor mannen. Nadat Seinstra toen in een sprint Gretha Smit had geklopt, besloot de Elfstedenvereniging de vrouwen bij een eerstvolgende editie een eigen wedstrijd te geven. Bij die gelegenheid (wanneer hangt van de winter af) zullen de vrouwen een kwartier later aan hun race beginnen dan de mannen. In alle voorgaande edities startten beide geslachten nog tegelijkertijd.

Oprecht blij

,,Ik gun het die meiden van nu zo’’, zei Seinstra in de tv-show. ,,Niet alleen de marathonschaatssters, maar alle schaatsers. Ik besef echt dat ik ongelooflijk veel geluk heb gehad dat ik een Elfstedentocht heb mogen rijden. Dat is nu, 24 jaar later, eigenlijk onvoorstelbaar.’’ Seinstra uit Sintjohannesga, was in 1997 28 jaar en zwanger toen ze de 200 kilometer lange race won. 

Wieling was gisteravond oprecht blij dat het drietal vrouwen in het zonnetje werd gezet op een voor de Elfstedenvereniging historische dag. Op 18 januari 1963 werd volgens de insiders door barre weersomstandigheden de zwaarste Elfstedentocht ooit verreden. Reinier Paping won die zogenoemde ‘Hel van ‘63’. 

Verleden niet terugdraaien

,,Als Elfstedenvereniging zaten wij hier ook wel een beetje mee’’, vertelde Wieling. ,,Wij kunnen het verleden niet terugdraaien, dat is geweest. Maar nu willen we nu niet langer achterblijven. We willen jullie toch een beetje huldigen.’’ 

Wieling had voor alle drie een oorkonde meegenomen met daarop het jaar waarin ze als eerste vrouw finishten. Daarnaast kregen de dames een stijlvolle vaas in de vorm van het Elfstedentocht-parkoers uitgereikt. 

En als klap op de vuurpijl krijgen alle twaalf vrouwen die ooit als eerste vrouw de finishlijn in Leeuwarden passeerde een naamsvermelding op het monument voor de Elfstedenschaatshal, maakte Wieling bekend. ,,Op de achterkant staan de namen van alle winnende mannen gegraveerd. Jullie komen op de voorkant. Het wordt echt tijd vrouwen een echte plek te geven. Ik hoop dat we hiermee het verleden een beetje recht zetten.’’ 

Nieuws

menu