Elf Heerenveners leggen tiental Cambuur in slotfase over de knie in derby

FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Supporters mochten er niet bij zijn, maar de spanning en emotie zorgden ervoor dat Cambuur-Heerenveen een echte derby werd. De bezoekers speelden het grootste deel van de wedstrijd met een man meer en trokken de wedstrijd in de slotfase naar zich toe.

Na een spetterend en oorverdovend vuurwerk buiten het stadion keerde de stilte zondag in de vroege middag terug in het stadion en nam het gevoel dat er een doordeweekse oefenwedstrijd op het programma stond het over.

Op het veld leek dat aanvankelijk ook zo te zijn. Beide ploegen begonnen slordig en in de eerste 10 minuten was het weinig verheffend. Daarna sloeg de vlam in de pan en gebeurde er in een paar minuten van alles.

Door het midden schieten

Eerst legde scheidsrechter Danny Makkelie de bal op de stip nadat Henk Veerman van dichtbij tegen de uitgestoken hand van Cambuur-verdediger Calvin Mac-Intosch aanschoot. Veerman zelf benutte de strafschop door hard dwars door het midden te schieten.

Twee minuten later werd Cambuur teruggebracht tot een tiental. Uitgerekend Doke Schmidt, die in het verleden voor Heerenveen uitkwam, ging hard door op Tibor Halilovic. Diens ploeggenoten reageerden furieus en Makkelie toonde de rode kaart.

Nadat Jhondly van der Meer in het veld kwam voor Nick Doodeman probeerde Cambuur zich te herpakken en ging Heerenveen op zoek naar de 0-2. Anthony Musaba was in de 19de minuut dichtbij, nadat doelman Sonny Stevens een schot van Halilovic niet klemvast had. De keeper herstelde zich goed op de inzet van Musaba.

Cambuur stelde er aanvankelijk weinig tegenover, maar kwam na een kwart wedstrijd steeds beter in de wedstrijd. Heerenveen trok zich terug en stond toe dat de thuisclub steeds vaker in de buurt van doelman Xavier Mous kwam.

Na de rust

Cambuur mocht een handvol vrije trappen rond het strafschopgebied van Mous nemen. Na een half uur spelen kwam uit een van die vrije trappen de gelijkmaker tot stand. Robin Maulun legde de bal panklaar op het hoofd van Roberts Uldrikis. De Letse spits werd geen strobreed in de weg gelegd, schampte de bal en kopte zo de 1-1 binnen.

Pas vlak voor de pauze liet ook Heerenveen weer eens van zich horen in aanvallend opzicht. Anthony Musaba sprintte Alex Bangura eruit en schoot hard op de paal naast Stevens.

Na de pauze was de eerste kans voor Heerenveen. Mac-Intosch schampte met zijn hoofd een door Joey Veerman gegeven balletje, waarna Henk Veerman mocht aanleggen. Zijn schot ging over. Aan de andere kant kon Uldrikis net zijn voet niet tegen een voorzet van Maulun krijgen.

Spanning aanwezig

Heerenveen voetbalde wat meer op de helft van de Leeuwarders, maar die voetbalden zich er bij vlagen aardig onderuit. De spanning zorgde ervoor dat het gevoel van de derby ondanks de afwezigheid van supporters toch aanwezig was.

Logischerwijs kregen de tien van Cambuur het lastiger tegen de elf van Heerenveen. Halverwege het tweede bedrijf onderscheidde doelman Stevens zich. Na een foutje van Calvin Mac-Intosch kwam Heerenveen er gevaarlijk uit. Henk Veerman bracht Joey Veerman in stelling, maar diens schot werd door Stevens onder de lat weggetikt. Na de hoekschop prikte Nicolas Madsen de bal naast.

Toenemende druk

De druk van de elf nam toe. Met twee frisse verdedigers probeerde Pascal Bosschaart het punt over de streep te trekken. De lukte niet. Halilovic raakte in de 83ste minuut de onderkant van de lat, Stevens voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat de rebound alsnog doel trof. Luttelijke seconden was het toch 1-2. Wederom Henk Veerman was trefzeker. Hij kopte de voorzet van Rami Kaib binnen.

Vlak voor tijd had Leeuwarder Jhondly van der Meer zich onsterfelijk kunnen maken in zijn stad. Zijn inzet vloog over het doel van Mous. In de extra tijd was ook Alex Bangura nog kansrijk, maar hij werd net voldoende uit balans gebracht door Sven van Beek, waardoor Heerenveen met de drie punten uit Leeuwarden vertrok.

Na het eindsignaal ontstond er nog een verhit opstootje voor de bank van Heerenveen, waarbij spelers en staf uit elkaar gehouden moesten worden en stewards als vredestichters moesten optreden.

Nieuws

menu