Een rentree van Ype Smid: de plussen en minnen

Ype Smid is de beoogd nieuwe voorzitter van SC Cambuur. Achter de schermen ziet niet iedereen dat zitten. Waarom niet? De plussen en minnen van een terugkeer van Smid op een rij.

Ype Smid (r): van benoeming tot erevoorzitter in 2018 naar een nieuwe rol als voorzitter van de RvC?

Ype Smid (r): van benoeming tot erevoorzitter in 2018 naar een nieuwe rol als voorzitter van de RvC? FOTO HENK JAN DIJKS

Het plan van het stichtingsbestuur voor een rentree van Smid – hij was voorzitter tussen 2011 en 2018 – leidde gisteren binnen en buiten het Cambuurstadion tot veel vragen. ‘Waarom nu?’, vroeg de één. ‘Waarom niet?’, stelde de ander. ‘Waarom überhaupt?’, vond een derde. En: ‘Dus daarom wil Gerald van den Belt weg?’

Alle betrokkenen kennen de juiste antwoorden. Dat niet iedereen ze wil geven, of maar half, bleek woensdag al bij een rondje langs de hoofdrolspelers in deze plotselinge bestuurlijke soap. Een andere veel gestelde vraag: wat maakt Smid geliefd door de een en gevreesd door een ander? De plussen en minnen naast elkaar, aan de hand van vier belangrijke aspecten: financiën, sportieve ambities, algehele sfeer en timing.

Financiën

Plus: Smid is een ondernemer pur sang die zijn zaakjes letterlijk en figuurlijk financieel goed voor elkaar heeft. Dat valt te prijzen, net als zijn clubliefde: financiële successen hielpen hem tien jaar geleden om samen met mede-investeerders Cambuur te behoeden voor een faillissement. Met Smid is er misschien niet per se zelf direct een nieuwe geldbron, maar wel iemand die daarvoor een passend en groot netwerk biedt.

Min: Dat Cambuur al jaren zwarte cijfers schrijft en weer een positief eigen vermogen heeft, is een succes dat vele vaders kent. Smid is er in de basis één van, maar financieel directeur Gerald van den Belt misschien wel de belangrijkste. Hij ruimde sinds 2009 de puinhopen op die Alex Pama achterliet. Van den Belt vertrok tussentijds naar FC Twente en keerde terug. Hij is kundig, geldt als een vakman en een baken van rust. Als hij door een rentree van Smid vertrekt, is dat voor Cambuur een heel bittere pil.

Sportieve ambities

Plus: Smid durfde als voorzitter in 2013 Alfons Arts te ontslaan om Henk de Jong tot hoofdcoach te promoveren. Dat had succes: Cambuur werd kampioen. Smid was daarnaast een van de grondleggers van en bijdragers aan het Spelersfonds dat Cambuur in staat stelde om de selectie en staf de afgelopen seizoenen te versterken. Ook zorgde hij bijvoorbeeld als eens voor een nieuw veld in het stadion. Kortom: de supporter in hem maakt dat hij sportief hoog inzet.

Min: Juist die supporter in Smid maakt van hem volgens vriend en vijand soms een vat vol emotie. Uitbarstingen na een verlies, een in zijn ogen onterechte mediapublicatie of bondsbeslissingen zijn als supporter begrijpelijk, maar als voorzitter is ook diplomatie vereist. Als Smid terugkeert, zal hij zich vanuit Cambuurbelang niet (te veel) moeten laten leiden door emoties. Met een sterke eigen mening is niks mis, maar het gaat goed met Cambuur. Dus zal Smid harmonie en verbinding moeten prediken intern. Dat helpt sportieve onrust te voorkomen en die zal ook hij niet willen.

Algehele sfeer

Plus: Smid is Cambuursupporter in hart en nieren. De man heeft ontegenzeggelijk clubliefde en trok en trekt ook geregeld de eigen portemonnee. Een goedgehumeurde Smid is een charmante man, iemand met wie je kunt lachen en goed een biertje kunt drinken. Die verbinder kan én zal hij moeten zijn. Dan kan hij de steun van mensen op de werkvloer verkrijgen en die ook behouden.

Min: Smid kan hard zijn, direct en erg overtuigd van het eigen gelijk. Dat mag, niks menselijks is hem vreemd. Maar niet iedereen kan daar mee omgaan. Dat mensen niet publiekelijk willen zeggen waarom ze een terugkeer van hem niet zien zitten, zegt wat. Blijkbaar boezemt Smid angst in. Dat kan de bedoeling van een voorzitter niet zijn.

Daar komt bij dat de binnen Cambuur zeer geliefde Van den Belt heeft aangegeven op te zullen stappen. De vrees bestaat dat Smid daar de schouders over ophaalt, waar het uit clubbelang beter lijkt om er alles aan te doen om Van den Belt op andere gedachten te brengen en aan boord te houden.

Timing

Plus: De ervaring, het netwerk en de financiële kansen die dat biedt, plus zijn volgens bronnen goede verhouding met Wyckerveste; als voorzitter kan Smid helpen bij het oplossen van de ontstane impasse in het stadiondossier. Hij zegt waar het op staat en kan daarmee wellicht andere partijen aanjagen.

Min: Waarom op dit moment een wisseling van de wacht? Al anderhalf jaar zit Cambuur zonder voorzitter van de Raad van Commissarissen, dat kan niet altijd zo blijven. Maar: het heeft echter in de praktijk niks uitgemaakt voor hoe staf en spelers presteren of hoe er op de werkvloer wordt geopereerd.

Vorig seizoen was al een recordjaar en ook nu is het voetbal sprankelend; de supporters lopen weg met spelers, staf en de hele club. Financieel is de coronatijd een sof, net als de niet-promotie: toch wist de directie nog bijna een half miljoen euro aan ‘schadevergoeding’ binnen te hengelen bij de KNVB. Cambuur wordt bovendien door andere clubs geroemd om het beleid en de rust. Een bestuurlijke soap draagt daar op dit moment bepaald niet aan bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur