Een helft gas geven is genoeg voor Cambuur

Een sprankelende eerste helft zoals die lange tijd niet te zien was bij SC Cambuur; daarmee maakte de ploeg gisteren het verschil in een belangrijke zege op FC Eindhoven.

Calvin Mac-Intosch troeft Eindhoven-speler Maarten Peijnenburgaf en kopt raak.

Calvin Mac-Intosch troeft Eindhoven-speler Maarten Peijnenburgaf en kopt raak. FOTO HENK JAN DIJKS

Achtste competitiezege op rij, elf punten voorsprong in de strijd om promotie, een loepzuivere hattrick van Robert Mühren. En vooral: prima spel in een eerste helft die deed denken aan de voetbal- en doelpuntenmachine die Cambuur in de eerste maanden van het seizoen was.

Of zoals trainer Henk de Jong het in Eindhoven na de 2-5 zege op de plaatselijke FC samenvatte: ,,Lekker begin van het nieuwe jaar.”

Dat vond ook Calvin Mac-Intosch. De verdediger was niet de maker van de meeste treffers, maar wel van de op dat moment belangrijkste. Nadat Cambuur al snel met 0-3 leidde, scoorde Eindhoven op het half uur namelijk tegen via Joey Sleegers: 1-3. Als de thuisclub uit die goal al iets van hoop op een comeback putte, boorde Mac-Intosch die met de 1-4 meteen hardhandig de grond in.

,,Misschien wel het breekpunt in de wedstrijd”, keek hij terug op zijn eerste competitiegoal dit seizoen. ,,En weer in Eindhoven”. Mac-Intosch scoorde vorig jaar ook al in het Jan Louwers Stadion en daarnaast trof hij op De Herdgang al eens doel tegen Jong PSV. ,,Volgend seizoen dan maar in dat andere stadion”, klonk het verwijzend naar eredivisionist PSV.

Beste eerste helft van het seizoen? 'Misschien wel'

De daarvoor benodigde plek op het hoogste niveau heeft Cambuur zo halverwege het seizoen logischerwijs nog lang niet binnen, maar goede zaken deden de Leeuwarders zondag wel. Doordat nummer 2 Almere City zaterdag won van nummer 3 De Graafschap (1-0) wist koploper Cambuur dat winst in Eindhoven de voorsprong op de eerste niet-promotieplek tot elf punten zou vergroten.

De zo gewenste droomstart van het nieuwe jaar kwam er. Zelden kon Cambuur dit seizoen met een grotere glimlach aan de thee dan zondag halverwege het duel: een 1-5 voorsprong, een man meer en dus de drie punten al nagenoeg zeker in de knip. De Jong: ,,Het was een perfecte eerste helft, misschien wel de beste van het seizoen.”

Het op de tribunes voor rust snel van stal gehaalde spreekwoordelijke telraam kon in de tweede helft echter onverrichter zake terug in de tas. Wie dacht dat Cambuur met elf tegen tien de score nog eens flink ging opschroeven, kwam namelijk bedrogen uit. De ploeg kon het niveau van voor rust niet benaderen, mede door hoe Eindhoven zich met een man minder tegen de Leeuwarders wapende.

,,Het had allemaal beter gekund na rust, de jongens gingen wat uit positie lopen. Maar ach, ik richt me liever even op de eerste helft”, zei De Jong. ,,Met name die eerste twee goals, daar zie je dingen in terug uit de trainingen.” Hij doelde op hoe de vrije man werd gevonden en de prachtige combinaties waarmee de bal tweemaal voor de voeten van Mühren kwam. Zo stond het binnen een kwartier al 0-2.

Mühren: zestien, zeventien en achttien

Een mislukte voorzet van Issa Kallon belandde vervolgens met het nodige fortuin in het Eindhovense doel en dat betekende halverwege de eerste helft al 0-3. De Jong, met een knipoog: ,,Wereldgoal. Mooiste doelpunt uit zijn carrière.”

Na de treffers van Sleegers en Mac-Intosch ging die laatste vlak voor rust onderuit in het Eindhovense strafschopgebied. Penaltyspecialist Mühren voltooide vanaf elf meter zijn hattrick: 1-5. De spits tilde zodoende zijn doelpuntentotaal naar inmiddels achttien competitietreffers. Kort daarvoor moest de thuisclub met tien man verder na rood voor Amevor, waar geel had volstaan.

Cambuur had in overtal mogelijkheden om in het begin van de tweede helft een zesde treffer te scoren, maar die bleef uit. Enkel Bogaers wist na rust het net nog te vinden in Eindhoven (2-5). Goed was het niet na rust aan Leeuwarder zijde, maar daar hoeft niemand om te malen. De eerste helft gaf namelijk meer reden tot blijdschap dan dat de tweede helft reden tot zorg gaf.

Elf punten voorsprong

En hoe het sprankelende ineens grotendeels terug kon zijn? Even rust, even vrij; het had de spelers volgens Mac-Intosch goed gedaan. De moeizame manier waarop er de laatste tijd gewonnen werd, had erin gehakt. ,,Je wint, maar het was niet altijd goed en en leuk; dan krijg je ook wat sneller irritaties. Niks groots hoor, maar het is altijd fijner als je wint door goed te spelen. Dat deden we voor rust; dat zit ‘m in kleine dingen, afspraken die je met elkaar na komt. Het zag er weer goed uit.”

Zich rijk rekenen doet hij zich niet ondanks de elf punten voorsprong op nummer 3 De Graafschap. ,,Vrijdag wacht FC Volendam en daar hebben we het altijd lastig tegen. Dat is het enige dat nu telt, verder kijken we nog even niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur