EK-column Johnny Jansen: Spelen of sparen?

Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaalde voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag: SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen. FOTO ANP

Spelen of sparen? Dat is de belangrijkste vraag in aanloop naar de laatste groepswedstrijd voor het Nederlands elftal, vanavond tegen Noord-Macedonië.

Ik moest dit weekend terugdenken aan het EK 2008. Het Oranje van Marco van Basten had de eerste twee groepsduels met ruime cijfers gewonnen van Italië en Frankrijk.

Het Nederlands elftal was dus al geplaatst voor de kwartfinale, waarna het basiselftal sterk werd gewijzigd tegen Roemenië. Die wedstrijd werd eveneens vrij eenvoudig gewonnen, maar vervolgens ging het mis in de kwartfinale tegen Rusland.

Natuurlijk, je weet nooit zeker of het een met het ander te maken heeft. Maar gevoelsmatig zeg ik: doe niet te veel concessies aan je basisopstelling. Tenzij er jongens zijn met pijntjes, waardoor hun inzetbaarheid onzeker is. Dan heb je nu de luxe om deze spelers te sparen.

Dat kan ook gelden voor jongens die op ‘scherp’ staan, omdat ze dit toernooi een gele kaart hebben gekregen. Pas na de kwartfinale worden deze kaarten kwijtgescholden.

Maar bovenal zou ik ervoor kiezen om door te gaan op de ingeslagen weg, zodat je je speelwijze kunt verbeteren. Zeker omdat Oranje nog maar relatief kort in dit 5-3-2-systeem voetbalt.

Veel mensen zijn opeens lovend en vol vertrouwen, na de overwinningen op Oekraïne en Oostenrijk. En ja, ik zie ook een opwaartse lijn, vergeleken met de laatste twee oefeninterlands.

Tegelijk moet je ook realistisch zijn. Oranje heeft absoluut nog niet tegen de beste landen van dit toernooi gespeeld. Straks meten we ons met de wereldtop. Willen we tegen landen als Frankrijk, Duitsland, Italië of België een kans maken, dan moet er echt een tandje bij.

Dan denk ik aan het positiespel, maar ook aan het beter laten renderen van individuele spelers. Zo wil je meer variatie in je aanvalsspel, omdat nu bijna al het gevaar via de rechterkant komt. En voorin komt Memphis nog niet helemaal uit de verf.

Wat dat betreft is Noord-Macedonië een mooie kans om de speelwijze verder te ontwikkelen. En daar heb je dus veelal dezelfde spelers voor nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column