Dylan Drent drijft opslager tot wanhoop

Misschien is Dylan Drent op dit moment wel de beste voorinse in het kaatscircuit. De 23-jarige Harlinger is dit seizoen een obsessie voor opslager Gert-Anne van der Bos.

Dylan Drent. FOTO JACOB VAN ESSEN

Dylan Drent. FOTO JACOB VAN ESSEN

In de onderlinge confrontaties heeft Drent een straatlengte voorsprong opgebouwd op de opslager, die nog steeds als de beste in het hoofdklassecircuit wordt beschouwd. ,,Het is 8-2 of 9-2. Zoiets, maar dat maakt niet uit”, zei Drent gistermiddag na de Gouden Willempartij in Menaam. Daar wist hij met Bauke Triemstra en Patrick Scheepstra, die tot koning werd uitgeroepen, een gekke finale te winnen.

De eindstrijd was niet goed, wel spannend. De meeste emotie zat echter in de partij daarvoor, de confrontatie tussen de parturen van Van der Bos en Bauke Triemstra. Drent kaatste weer eens met het mes tussen de tanden. Hij daagde tegenstanders uit, was soms een beetje aan het zuigen. De toeschouwers die meer reuring op hoofdklassepartijen willen, kwamen dan ook aan hun trekken.

Weer raak
Drent: ,,Iedereen weet dat zij het beste partuur aller tijden zijn. Dan is het altijd leuk van die mannen te winnen.” Gert-Anne van der Bos moet onderhand gek worden van die uitdagende Harlinger. Op de PC wonnen Drent en zijn maten in de eerste omloop van trio Van der Bos. Nu was het weer raak.

Van der Bos haalt in Drent het beste naar boven. ,,Ik heb het weleens vaker gezegd, maar toen ik net in de hoofdklasse kwam was het: ‘Bos is de beste’. Het was Bos dit en Bos dat. Het ging alleen maar over Van der Bos. Ik zei: ‘Als hij dan de beste is wil ik dat eerst weleens zien’. Ik wilde die uitdaging aangaan. Tot nu toe gaat het hartstikke goed.”

Drent heeft vat op de snelle opslagballen van Van der Bos. ,,Zijn bal knikt altijd naar de rechterhand. Dat is mijn slag wel een beetje. Het is met die mannen ook een verbale wedstrijd, maar er blijft niks van hangen. We trainen ook gewoon met elkaar.’’

Titanengevecht
De makke van het partuur Triemstra is dat het na zo’n titanengevecht in de volgende confrontatie kwetsbaar is. Dat was nu ook het geval tegen trio Johan van der Meulen, maar de drie kwamen ermee weg: 5-5 en 6-0. ,,Het was een merkwaardige finale”, erkende Drent. ,,Veel fouten aan onze kant, maar we hebben ons goed herpakt. Ik sloeg zelf even twee ballen op en toen zei Pollie (Kwast, de partuurbegeleider, red.): ‘Potdomme, nou allemaal de hasses der bij’. Toen ging het lopen en pakten we de punten.” In de beslissende fase haperde vooral de tweede opslag van Hylke Bruinsma.

Volgend seizoen kaatst Drent met PC-koning Hans Wassenaar en Marten Bergsma. Drent: ,,Ik vind het jammer dat ik bij deze jongens vertrek. Maar we hebben twee jaar met elkaar gekaatst en uiteindelijk gaat het maar om een wedstrijd. Die hebben we twee keer net niet gepakt. Ik had het idee dat ik aan iets anders toe was. Misschien pakt het goed of verkeerd uit, maar daar komen we volgend jaar wel achter.”

Zoals Drent voor Van der Bos een kleine obsessie is, is de PC dat voor Drent. In de halve finale ging zijn partuur op 3 augustus nipt ten onder tegen het partuur Tjisse Steenstra. Het verwerkingsproces had tijd nodig, erkende Drent. ,,Die PC zat lang in mijn kop. Ik ben op vakantie gegaan. Een week Maastricht en naar Amersfoort. Van hotel naar hotel. Ik moest er even uit.’’

Vleugels
,,Ik heb nog regelmatig aan die wedstrijd teruggedacht. Ik voelde me zo goed op de PC, zeker na de eerste omloop. Dan krijg je vleugels. Maar als we van Van der Bos winnen, willen we nog wel eens wegzakken. Op PC gingen we wel op het hoge niveau verder, maar we wonnen niet.”

Drent is ook een goede voetballer. Zeerobben is zijn club. ,,Ik ga morgen (vandaag, red.) weer rustig trainen met voetbal, maar ik blijf gewoon kaatsen. Het is mijn doel het seizoen fantastisch af te sluiten.”

Opslager Johan van der Meulen (32) snapte er niks van dat de zege hem en zijn maten ontglipte. ,,Eins kinne wy dizze net ferlieze, mar wy ferlieze wol.’’ Van der Meulen stopt in principe na dit seizoen. Hij heeft geen maten voor volgend jaar. ,,De kâns is grut dat ik net oan it nije seizoen begjin. Miskien dat ik yn de twadde syklus it keatsen wer oppak.”

Opmerkelijk was dat PC-winnaars Renze Hiemstra en Hans Wassenaar hun opslager Marten Bergsma (vakantie) misten. Geen man overboord, want in de eerste ronde stonden ze met 4-0 en 4-1 voor. Toen liep Hiemstra een hamstringblessure op en moest Wassenaar feitelijk in z’n eentje verder.

Het partuur van Johannes van der Veen won alsnog, om in de volgende omloop vervolgens kansloos ten onder te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport