Dossier geschorste atlete Hinke Schokker krijgt er een hoofdstuk bij: 'Haar loopsprookje is een nachtmerrie geworden'

Een jaar geleden hoorde atlete Hinke Schokker uit Eastermar tot haar verbijstering dat ze op dopinggebruik was betrapt. Geen nationale titel, wél reputatieschade en een ontwricht leven. De strijd is nog niet gestreden. Donderdagavond krijgt het toch al lijvige dossier er een hoofdstuk bij. Schokker (37) accepteert geen schorsing, nog niet voor een dag. Terecht? De stand van zaken.

Hinke Schokker op 14 september vorig jaar, nadat ze het NK 100 kilometer in Winschoten glansrijk heeft gewonnen.

Hinke Schokker op 14 september vorig jaar, nadat ze het NK 100 kilometer in Winschoten glansrijk heeft gewonnen. FOTO HARRY TIELMAN

Voor de mensen die geloven in de onschuld van Hinke Schokker: hier wordt met een dubbelloops kanon op een mug geschoten. De Dopingautoriteit en de Atletiekunie zijn weliswaar verplicht om na een geconstateerde overtreding in actie te komen, maar kan men zich niet beter druk maken om dopinggebruik in de geprofessionaliseerde topsport, in plaats van een onwetende liefhebber aan het kruis te nagelen? En waar gaat het over? Een amper meer in het lichaam aanwezige stof, waarvoor naderhand dispensatie kan worden verkregen. Schokker heeft alles gedaan om aan de doping-regels te voldoen. Ze kan tevens afwezigheid van schuld aanvoeren.