Dit zijn de scenario’s in de laatste speelronde van de Eredivisie voor Cambuur en Heerenveen

Mitchel Paulissen haalt uit en denkt Cambuur naar de overwinning te schieten. Foto: ANP/Cor Lasker

In de middenmoot van de eredivisie maken aankomende zondag vijf ploegen nog kans op de achtste plek. Dit betekent een plaats in de play-offs voor Europees voetbal. SC Heerenveen en SC Cambuur zijn hier twee van.

In de voorlaatste speelronde speelde Cambuur woensdag gelijk tegen Willem II. Daarmee is het feitelijk nog mogelijk om achtste e te worden, maar daarvoor is een klein wonder nodig. NEC is intussen SC Heerenveen voorbij gegaan op de ranglijst vanwege een beter doelsaldo (+2). Het doelsaldo van Heerenveen kreeg een flinke tik door het 5-0 verlies tegen de nieuwe landskampioen Ajax.

Cambuur, dat twaalfde staat, kan zich in de slotronde geen verlies veroorloven, willen de Leeuwarders nog kans maken op Europees voetbal. Ook Heerenveen mag niet verliezen. De club staat op dit moment op de negende plek. In dat geval blijft NEC - er vanuit gaande dat die club zelf niet met meer dan twee doelpunten verschil verliest - boven Heerenveen staan. Ook gaat Go Ahead Eagles, de tegenstander van de ploeg van Ole Tobiasen, erover heen.

Kansen SC Heerenveen

Als Heerenveen gelijkspeelt, dan moet NEC verliezen, mag FC Groningen niet winnen en Cambuur niet met drie doelpunten verschil winnen. Wanneer Heerenveen wint, heeft het alleen de uitslag van NEC te vrezen: die moet dan met meer dan twee doelpunten verschil verliezen of gelijkspelen. Als NEC wel wint dan moet Heerenveen met een verschil van drie goals meer dan NEC winnen.

De kansen van Heerenveen ten opzichte van de club uit Nijmegen zijn niet in het voordeel van de ploeg van Tobiasen. Heerenveen speelt tegen Go Ahead, dat slechts een plekje lager staat. NEC speelt tegen Fortuna, dat zestiende staat.

Wel heeft Fortuna in de laatste vijf wedstrijden drie overwinningen behaald, terwijl Go Ahead de laatste vier wedstrijden op rij verloor. Heerenveen zou in het beste geval de achtste plek kunnen behalen en in het slechtste geval op de twaalfde plek kunnen belanden.

Kansen Cambuur

Cambuur zou nog kunnen zakken naar de veertiende plek, maar de club zou ook de achtste plek nog kunnen behalen. Als de Leeuwarders winnen, eindigen ze op 39 punten en kunnen dus gelijk komen met Heerenveen (als ze gelijkspelen) of Go Ahead Eagles (mits zij winnen). Ook NEC (bij een gelijkspel) en FC Groningen (bij winst) kunnen nog op 39 punten komen. Maar met een doelsaldo van -18 tegenover dat van -15 (Heerenveen), -12 (Go Ahead Eagles), -13 (NEC) en -13 voor FC Groningen lijkt dat niet erg waarschijnlijk.

Gelijke stand

Bij gelijke punten telt natuurlijk doelsaldo, maar wat als ook dat gelijk is? Dan telt aantal gescoorde doelpunten en niet bijvoorbeeld onderling resultaat. Cambuur heeft op basis van die statistiek de beste papieren met 50 goals.

Nieuws

menu