KNVB zoekt draagvlak: definitief geen eredivisie met 20 clubs

KNVB maakt vrijdag bekend hoe betaald voetbal wordt afgesloten ANP

De KNVB heeft alle clubs uit het betaalde voetbal vrijdagochtend een aantal scenario’s aangeboden waarover ze zich mogen uitspreken. De ploegen uit de eredivisie en eerste divisie hebben tot 16.30 uur de kans te laten weten hoe beide competities moeten eindigen.

Het bestuur betaald voetbal ziet graag dat de Europese tickets worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst, zoals de UEFA donderdag ook al dringend verzocht. Dat betekent dat Ajax zich als nummer één rechtstreeks plaatst voor de Champions League en AZ voorronde CL speelt. Feyenoord is als nummer drie verzekerd van de groepsfase van de Europa League en PSV (4de) en Willem II (5de) van de voorrondes van de EL. FC Utrecht valt zo dus buiten de boot, ondanks dat het een duel minder heeft gespeeld dan Willem II en een beter doelsaldo heeft.

Het bestuur betaald voetbal laat de clubs weten dat ‘in deze moeilijke tijden voor het Nederlandse betaald voetbal eenheid en solidariteit erg belangrijk is’. ,,Mede om die reden is het bestuur de mening toegedaan dat de betaaldvoetbalorganisaties, die op grond van het besluit van het bestuur betaald voetbal zullen deelnemen aan de Europese clubcompetities, de zware morele verplichting hebben om een gedeelte van de gelden die zij ontvangen in verband met deze deelname, te verdelen onder alle betaaldvoetbalorganisaties.‘’

Stemmen per mail

Daarnaast mogen alle profclubs zich uitspreken of er ploegen uit de eredivisie moeten degraderen en vervangen moeten worden door clubs uit de eerste divisie. De KNVB ziet voor volgend seizoen niets in een competitie met 20 ploegen, de huidige 18 en de twee beste geklasseerde ploegen van de eerste divisie (SC Cambuur en De Graafschap). Voor die optie zal definitief niet worden gekozen, zo stelt het bestuur betaald voetbal.

Clubs kunnen nu tot 16.30 uur per mail laten weten welke van de twee overgebleven mogelijkheden hun voorkeur heeft: geen degradatie (RKC en ADO) en geen promotie (Cambuur en De Graafschap) of wel degradatie en wel promotie.

De KNVB houdt vanaf 14.30 uur een videocall met alle profclubs en vertegenwoordigers van voetballers en trainers. Het bestuur betaald voetbal, bestaande uit algemeen directeur Eric Gudde en commercieel directeur Jean Paul Decossaux, beslist na 16.30 hoe het seizoen in het betaalde voetbal eindigt. De KNVB liet eerder al weten dat het zelfstandig beslist, maar wel een zo’n groot mogelijk draagvlak wil creëren.

Lees hieronder de hele brief die de KNVB stuurde:

Nieuws

Meest gelezen