Derde zege voor Grouster skûtsje, Earnewâld zeilt na valse start voor spek en bonen mee

Harde wind op De Fluezen bij Earnewâld. FOTO LC

Niet Earnewâld, maar Grou is vrijdagmiddag op De Fluezen bij Elahuizen als eerste afgeschoten. Omdat Earnewâld vals startte maar wel doorzeilde, pakte Grou de zege. Het is de 35e overwinning van Douwe Visser in de SKS.

Het was een raar gezicht. Vanaf het startschip ging niet alleen het bordje met nummer 11 omhoog, maar ook nummer 4. Lemmer, in alfabet het elfde skûtsje van de vloot, startte vals en ging keurig terug om opnieuw te starten.

Earnewâld, nummer 4 in het SKS-alfabet, deed dat niet en zeilde met de rest van de vloot naar de bovenwindse ton. Toch stonden ze op het startschip echt met het nummer 4 in de lucht.

Eigen koers

Earnewâld was door de te vroege start een van de betere skûtsjes in de wedstrijd. Samen met Grou kwamen ze als eerste bij de bovenwindse ton. In het voordewindse rak kozen ze bij de wal elk hun eigen koers in de gate-baan, die schippers de keuze geeft aan twee tonnen om uit te kiezen.

Hoewel Earnewâld bij de vloot wegzeilde, waren de ogen toch gericht op wat er daarachter gebeurde. Grou zeilde feitelijk aan kop, maar werd flink uitgedaagd door Akkrum. Schipper Pieter Meeter kwam zelfs even langszij, maar moest even later weer voorrang verlenen aan Grou.

Daarachter zeilde Lemmer misschien wel de beste wedstrijd. Lemmer startte vals, maar eindigde toch nog knap als derde. Daarmee behoudt schipper Albert Visser de koppositie in het klassement. Het verschil is nu 0,7 punten met Grou, 12 om 12,7.

Nieuws

menu