De realiteit voor SC Heerenveen? Geen linkerrijtje, maar degradatievoetbal

Punten sprokkelen en hopen dat de aanwinsten zich in razendsnel tempo aanpassen. Zie hier het devies van SC Heerenveen de komende weken.

Lucas Woudenberg in duel met Reza Ghoochannejhad.

Lucas Woudenberg in duel met Reza Ghoochannejhad. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Voor SC Heerenveen ging het niet eens om een goed resultaat, zaterdag in het verloren oefenduel met PEC Zwolle (0-1). De ploeg wilde, zo zei Johnny Jansen, bovenal ‘een goed gevoel’ aan de wedstrijd overhouden. Het was een begrijpelijke doelstelling die de trainer van Heerenveen bij zijn jonge selectie had neergelegd – en eentje die meteen alles zegt over de huidige situatie.

Knip- en plakwerk

Heerenveen is, zoals het nu staat althans, een degradatiekandidaat. Dat doet pijn en klinkt surrealistisch voor een bolwerk met zo’n grote landelijke uitstraling, maar het is simpelweg niet meer dan de realiteit.

Tekenend was ook dat Jansen in het sluitstuk van de voorbereiding, waarin louter werd verloren, noodgedwongen een beroep moest doen op een blik spelers uit de beloften. Met knip- en plakwerk kon hij uiteindelijk een basiselftal formeren.

Timo Zaal (16), Couhaib Driouech, (18) Hamdi Akujobi (20) en Arjen van der Heide (18) speelden door een combinatie van interlandvoetbal, een paar blessures, maar bovenal door een selectie die nog lang niet op peil is. Dat stemt droevig, amper een week voor de competitiestart.

Hoe heeft het zover kunnen komen? De achtergronden in het kort: technisch manager Gerry Hamstra kon pas écht investeren nadat hij Chidera Ejuke voor zo’n 12 miljoen had verkocht. Gevolg: diverse scoutingslijsten konden de prullenbak in, omdat voetballers inmiddels voor andere clubs hadden gekozen.

Broodnodige defensieve versterkingen binnen

Voordat de transfermiljoenen van Ejuke op de rekening stonden, hielden algemeen directeur Cees Roozemond en zijn commissarissen – ondanks een behoorlijk eigen vermogen – namelijk de hand op de knip, wijzend op het forse operationele tekort van de club. Vorig seizoen was dat zo’n 6 miljoen euro.

Vanuit financieel perspectief valt daar veel voor te zeggen, ook door alle onzekerheden die corona met zich meebrengt. Maar wie door een sportieve bril kijkt, ziet dat een duister scenario zich dreigt te ontvouwen: een elftal vol gaten dat snakt naar ervaring en kwaliteit en maar moet hopen dat er in de eerste duels wat punten worden gesprokkeld.

Deze week worden Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke gepresenteerd. Daarmee zijn de broodnodige defensieve versterkingen binnen, maar op talloze andere plekken loopt het water nog door de dijk. De club zoekt nog naar twee middenvelders en een vleugelaanvaller.

Inslijpen van patronen

Nog los daarvan: wie zegt dat de aanwinsten er straks direct staan? Van Hecke (20) geldt als een groot verdedigend talent, maar moet nog debuteren op het hoogste niveau. Bochniewicz wordt gehaald als de beoogde leider van de defensie. ,,Maar ook hij moet nog een stap maken, voordat hij op een manier voetbalt zoals wij dat willen”, zei Jansen.

Het wennen aan de speelwijze, het inslijpen van patronen en de afstemming met andere voetballers; het heeft nu eenmaal tijd nodig.

,,Natuurlijk brandt het van binnen, omdat je wéér verliest”, zei Jansen. ,,Maar ik kan dit elftal niets verwijten.” Erwin Mulder en Joey Veerman, verlengstukken van Jansen op het veld, spraken woorden van gelijke strekking.

Ondertussen probeert Jansen de moed erin te houden. Continu benadrukt hij de positieve ontwikkeling van zijn team, de bereidheid van zijn spelers om beter te willen worden en de stapjes die zijn talenten in de goede richting zetten. Dat is allemaal waar, maar Jansen weet ook dat het ruimschoots onvoldoende is om het kernprobleem te maskeren: Heerenveen is nog lang niet klaar voor het nieuwe seizoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen