De jubilaris: Een eeuw Ontspanning Door Voetbal in Wijnjewoude, op liefst tien verschillende locaties

Coronacrisis of niet: er vieren veel Friese sportverenigingen hun 75- of 100-jarig jubileum. In een serie zet de LC ze in het zonnetje. Deel 8: ODV, Wijnjewoude.

Praten met Durk van der Veen, Tjeerd Posthumus en Oeds Geertsma over ‘hun’ ODV is een feest. Dat treft, want Ontspanning Door Voetbal bestaat 100 jaar en dat mag gevierd. Of dat er echt van komt, is nog de vraag, maar in elk geval wordt gewerkt aan een jubileumboek.

Zaterdag 21 augustus is de feestelijke stip aan de horizon. Op die dag zijn alle 175 spelende leden welkom, oud-voetballers en niet te vergeten de ruim 100 sponsoren. Rond het veld staat een wereld aan reclameborden, vertelt Posthumus (60). De grootste was dik 20 bij 4 meter.

Mán, wat een stunt was dat! Met staalconstructie en al kon het gevaarte (dat dienst had gedaan in het oude Abe Lenstra-stadion) worden opgehaald uit Heerenveen. Hoe? Lopend! Met een elftal ODV’ers op sjouw, 27 kilometer, van ’s ochtends acht tot ’s middags vijf. Onderweg soms vól de wind erop, maar de klus werd geklaard.

Er zijn meer bijzondere verhalen te vertellen. Van der Veen (80) gaat er eens goed voor zitten. Er wordt weliswaar al een eeuw gevoetbald in het voormalige tweelingdorp Wijnjeterp-Duurswoude, maar dat was eigenlijk eerst niet de bedoeling. Sportieve, actieve mannen als Folkert van Wallinga wilden een korfbalclub oprichten, maar zagen hun plannen sneuvelen door een tekort aan vrouwen.

Van het een kwam het ander, al dienden de Wijnjeterpers eerst wel samen te werken met Jubbegasters. Van WJC werd het Recht Op Doel Af, maar daar stak de Friesche Voetbal Bond een stokje voor omdat er al een club met die naam bestond. Vandaar Ontspanning Door Voetbal, al weet Van der Veen te melden dat die naam pas sinds 1942 officieel wordt gebruikt.

Hij meldde zich al als kleine jongen aan bij de club. Waar er werd gespeeld? Van der Veen lacht. Waar niet! ODV moet haast wel een record in bezit hebben, met zeker 10 bekende speellocaties. Waar er ook maar een boer zo vriendelijk was om een stuk grasland beschikbaar te stellen. Bij de Compagnonsvaart, in buurtschap Klein Groningen, noem maar op.

Posthumus heeft van de opa van zijn vrouw gehoord dat de voetballers destijds ook wel wat ‘kieskeurig’ waren. Als het ene weiland niet voldeed (te hobbelig of te veel koeienvlaaien), werd gewoon een ander stuk land gezocht. Húp, de doelen achterop de fiets en verhuizen!

Maar nu voelt ODV zich al 45 jaar helemaal thuis op sportpark Tusken de Wâllen. Daar werd en wordt vol overgave gespeeld, aldus Geertsma (53). Aan inzet nooit gebrek. Voor fijnbesnaard voetbal hoef je niet meteen aan Wijnjewoude te denken, ,,we wisten wel van wanten’’, maar geen kwaad woord over de club, zeggen de drie mannen. Het gaat zeker in derby’s niet om schoonheidsprijzen, maar om de eer (lees: de punten).

Al met al heeft ODV nooit hoger gespeeld dan de vierde klasse. Niet op zaterdag en niet op zondag, want de eeuweling hield tot drie jaar geleden twee afdelingen in stand. Omdat voor prestatievoetbal op zondag steeds minder animo bestond, is gekozen voor zaterdag, waar de huidige selectie de ambitie heeft om de derde klasse te bereiken.

Geen zondag-vlaggenschip doet best wel zeer, erkent Van der Veen, maar hij kan het niemand kwalijk nemen. Zo gaan die dingen. Aan de andere kant is het mooi dat er heel veel jeugdleden zijn en ODV al die ploegen op eigen kracht draaiende kan houden.

Als hem naar een hoogtepunt wordt gevraagd, komt hij uit op de realisatie van de kantine en de verdere optimalisatie van het sportpark. Waar een klein dorp (zo’n 2000 inwoners) groot in kan zijn! Toen via de aanschaf van zonnepanelen en led-verlichting fiks bezuinigd kon worden, leverde een actie vlot de benodigde 48.000 euro op.

Posthumus en Geertsma weten nog wel een mooi sportief hoogtepunt. Twee beslissingswedstrijden tegen Houtigehage, twee keer 1250 toeschouwers langs de lijn in Ureterp. De ODV-trainer woonde in Houtigehage, waar bussen werden ingezet om de fans te vervoeren, zodat ze tijdens de wedstrijden even een biertje konden drinken. ODV won, door een goal in de laatste minuut. De tocht op de platte kar die ‘s avonds in eigen dorp volgde, zal op het eeuwfeest zeker worden besproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport