De damclubs van Dokkum en Rinsumageest gaan fuseren

Roemruchte damclub Rinsumageest fuseert met Dokkum ANP

De damclubs van Dokkum en Rinsumageest gaan fuseren. De nieuwe club gaat met ingang van het seizoen 2021-2022 verder onder de (voorlopige) naam Damclub Dokkum-Rinsumageast.

De twee clubs organiseerden al enkele jaren gezamenlijk een onderlinge competitie. Met ingang van komend seizoen gaan de clubs ook gezamenlijk verder in de nationale en provinciale competitie. De reden van de fusie is een teruglopend ledenaantal bij beide verenigingen. Een definitieve nieuwe naam voor de nieuwe vereniging wordt gekozen als het weer mogelijk is om een ledenvergadering te houden. Eerder werd een bijeenkomst afgelast vanwege corona.

Met de fusie komt een einde aan twee van de oudste sportverenigingen in de regio. Damclub Dokkum werd in 1926 opgericht en damclub Rinsumageest in 1933. In de jaren 90 haalde damclub Rinsumageest landelijke bekendheid toen het eerste tiental uitkwam in de hoogste klasse van Nederland.

Friese damclub

Voor belangrijke wedstrijden werd de Letse dammer Guntis Valneris (wereldkampioen dammen 1994) zelfs gestrikt. Ook nationale topdammers speelden voor Rinsumageest. De club bereikte het hoogtepunt in het seizoen 1998/1999, toen de tweede plaats werd behaald in de strijd om het landskampioenschap. In de beslissende wedstrijd in dorpshuis de Beijer werd met een minimaal verschil van 9-11 verloren van Hiltex uit Amsterdam, dat de landstitel won. Er waren honderden toeschouwers aanwezig. Rinsumageest veroverde in 1997 en 1999 de nationale dambeker. De club is tot op heden de enige Friese damclub die dit heeft gepresteerd.

Het eerste team van de nieuwe fusieclub zal uitkomen in de eerste klasse, het op twee na hoogste niveau van Nederland). In de provinciale competitie is het de bedoeling om met drie teams deel te nemen: Ere-klasse, eerste klasse en tweede klasse. De thuiswedstrijden zullen worden gespeeld in MFC de Beijer in Rinsumageast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport