De Jong geeft anderen de kans in bekerduel Cambuur

Sonny Stevens nadat hij de bal met veel geluk vanaf de paal in zijn handen kreeg. FOTO HENK JAN DIJKS

Met negen andere spelers dan de afgelopen wedstrijden begint Cambuur donderdagavond (18.45 uur) in eigen stadion aan het bekerduel tegen Go Ahead Eagles. Alleen doelman Sonny Stevens en middenvelder Mees Hoedemakers blijven staan.

De gewijzigde ploeg doet niets af aan het belang van de beker. ,,We willen de halve finale halen’’, zei trainer Henk de Jong. ,,We nemen de beker hartstikke serieus. Dan zullen mensen zich misschien afvragen hoe je dan negen anderen kunt opstellen. Maar dat is gewoon onze ploeg. We hebben een heel goede selectie.’’ De laatste weken zorgden juist de wissels die De Jong toepaste voor een ommekeer.

Van een B-ploeg wil de trainer dan ook beslist niet spreken. ,,Deze jongens moet je ook belonen voor de inzet die ze elke dag tonen. Het is ook belangrijk dat ze spelen. Ze hebben minuten nodig, maar in deze tijd is het bijna onmogelijk om oefenwedstrijden te spelen.’’

Extra rust voor Excelsior

Tegelijkertijd wees De Jong ook op de belangrijke competitiewedstrijd tegen Excelsior van zondag. De Rotterdammers speelden dinsdag al hun bekerduel (2-0 winst tegen PEC Zwolle). ,,Zij hebben twee dagen langer rust.’’

Tegen Go Ahead Eagles staat ook nog enige prestige op het spel. De Deventenaren waren de enigen die Cambuur dit seizoen van scoren af wisten te houden. In Leeuwarden eindigde de competitiewedstrijd in 0-2. Met authentiek betonvoetbal maakte Go Ahead het Cambuur uiterst lastig.

Verdedigende spelopvatting

Aan die spelopvatting zijn de Leeuwarders onderhand wel gewend. Tegenstanders graven zich graag in. De laatste vijf wedstrijden vallen de doelpunten aan Leeuwarder kant wat minder gemakkelijk. ,,Toch staan we in die wedstrijden nog op een gemiddelde van twee goals. Dat is best veel’’, wist De Jong.

Go Ahead heeft de verdedigende speelstijl uitstekend onder de knie. Met slechts dertien tegengoals heeft de ploeg de minst gepasseerde defensie van de eerste divisie. Daar tegenover staat dat Go Ahead ook nog maar zeventien scoorde. Van alle clubs in de top-10 is dat verreweg de minst productieve voorhoede. Aan Cambuur de taak een bres in de defensie te slaan.

De spelers die de afgelopen weken de basis vormden, zitten op de bank. De Jong wil met zijn eigen selectie de laatste dagen van het kalenderjaar 2020 afmaken. Dat betekent niet dat er zoals in de vorige ronde tegen RKC jonge talenten uit de beloften een kans krijgen.

Alleen Erik Schouten is afwezig. Hij kreeg tegen Jong AZ een fikse tik op zijn enkel. Zondag is de aanvoerder volgens De Jong wel weer van de partij.

Opstelling: Stevens; Ter Heide, Nieuwpoort, Kramer, Bangura; Breij, Hoedemakers, Maulun; Antonia, Pouwels, Oratmangoen.

Nieuws

menu