De Jong en Wüst schrikken niet van snelle Bowe

Antoinette de Jong. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Na het teleurstellend verloren WK schaatsen van een jaar geleden in Salt Lake City was Brittany Bowe vastbesloten om dit seizoen sterker dan ooit terug te komen. De Amerikaanse richtte zich vooral op de 1500 meter. ,,Dat het meteen lukt, geeft me voldoening’’, zei ze na de winst van haar eerste internationale wedstrijd.

Bowe verdreef bij de World Cup in Heerenveen in haar snelste Thialf-tijd ooit (1.53,88) Ireen Wüst (1.54,57) en Antoinette de Jong (1.54,71) naar het zilver en brons. ,,Ik schrik daar niet van’’, zei Wüst. ,,Die tijden heb ik zelf ook al wel gereden.’’ Het draait voor de schaatsers nu vooral om het WK afstanden van half februari.

Zo stond Antoinette de Jong er ook in. Graag had de 25-jarige Heerenveense op de 1500 meter ook weer eens de 1.54-grens geslecht. ,,De omstannichheden wiene der hjoed foar, mar it gie technysk in stik minder.’’ Er mankeerde van alles aan haar race, concludeerde de kritische De Jong. ,,Ik bin bliid dat ik dan dochs noch tredde wurd mei sa’n tiid.’’

‘Ik sit no tusken de echte 1500-meterriders’

De 1.54 is inmiddels haar basisniveau geworden. ,,Ik sit no tusken de echte 1500-meterriders’’, constateerde De Jong tevreden. ,,De ôfrûne jierren kaam ik der net by yn de buert.’’ Het heeft naar haar eigen zin wat te lang geduurd voordat ze op de schaatsmijl naar de wereldtop toereed. Het nieuwe schoeisel blijkt het ontbrekende puzzelstukje te zijn geweest.

De Jong was net als Wüst niet geschrokken van het optreden van Bowe. Na het gewonnen EK allround van vorig weekeinde is een trainingsblok ingebouwd. Pas voor het WK afstanden wordt weer echt gas teruggenomen. ,,Dochs wol ik ek dizze wedstriden hiel graach winne, mar ik moat genoegen nimme mei wat minder.’’

Nederlandse mannen

De Nederlandse mannen heersten op de 1500 meter. De eerste vijf plaatsen werden in Thialf bezet door een schaatser in een oranje pak. Thomas Krol won in 1.43,24 en zag Patrick Roest (1.44,45) en Kjeld Nuis (1.44,66) naast zich op het podium. Wesly Dijs en Louis Hollaar completeerden de Nederlandse top-5.

Nieuws

menu