De Jong blijft rustig en omarmt de schaatsmijl: 'Dit lit sjen wat ik kin'

Antoinette de Jong. FOTO ANP VINCENT JANNINK

Nieuwe schoenen, totale concentratie. Antoinette de Jong was vastbesloten op het WK kwalificatietoernooi niet weer te verprutsen zoals vorig seizoen. Op de eerste dag van het WKKT schaatste ze meteen alle twijfel van zich af.

De teleurstelling was een jaar geleden heel groot. Antoinette de Jong greep naast de startbewijzen voor het WK afstanden. De mededeling van bondscoach Jan Koopmans dat ze nog wel de ploegenachtervolging van het WK afstanden in Salt Lake City mocht rijden, zorgde nauwelijks voor blijdschap. Frustrerend, dat was het. Precies het toernooi waar ze wilde vlammen, was weg.

De herinnering aan vorige seizoen zorgde zaterdagmiddag best nog voor enige zenuwen. De Jong liet ze in aanloop naar de 1500 meter niet de overhand krijgen. Aan het ontbijt sloot ze zich al af voor haar omgeving en op de baan voerde ze alleen nog de noodzakelijke gesprekken. Verder bleef ze in haar cocon. De moest en zou de rust bewaren.

De voorbereiding pakte precies uit zoals ze voor ogen had. Antoinette de Jong won de 1500 meter in 1.54,27 en liet de concurrentie ver achter zich. Ireen Wüst werd in 1.54,98 tweede en Melissa Wijfje gaf op plaats drie dik een seconde toe (1.55,37). ,,Dit lit sjen wat ik kin.’’

'Ik wol gjin útsjitters mear'

Te vaak lukte het de afgelopen jaren niet op de 1500 meter. De afstand was vaak een blok aan haar been. Ze kon haar energie er niet in kwijt. De klappen op het ijs misten te vaak efficiëntie. ,,Ik wist wol wat ik koe, mar it kaam der noait út’’, zei ze. ,,Njoggen fan de tsien kear gie it net goed.’’

Ze won er sporadisch wel eentje. ,,Mei in útsjitter. Mar ik wol gjin útsjitters mear. Ik wol konstant wurde.’’

Dat is ze dit seizoen. Drie keer reed ze een 1500 meter in een serieuze wedstrijd, drie keer ging het goed. De tweede plaats bij het NK afstanden werd gevolgd door zeges bij het NK allround en het WK kwalificatietoernooi.

Nieuws

menu