De Boer: dit geeft hoop voor de lange termijn

De Boer: dit geeft hoop voor de lange termijn ANP

De oerkreet van Frank de Boer galmde door het stadion toen Donny van de Beek de gelijkmaker binnenschoot tegen Italië. "Dat was niet van de spanning of van opluchting", bekende de bondscoach van Oranje na het gelijkspel (1-1) in Bergamo. "Ik vond het een fantastische aanval. Daar droom je toch van."

Trots en teleurstelling vochten na een enerverend duel om voorrang bij de opvolger van Ronald Koeman. "Voor onze kansen in de Nations League hadden we eigenlijk moeten winnen", zo doelde De Boer op de nieuwe stand in de poule. "Met nog twee groepsduels te gaan, hebben we 2 punten minder dan Polen en 1 punt minder dan Italië. Maar dit geeft wel hoop voor de lange termijn."

"Als we het kunnen opbrengen om met zoveel energie te spelen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren", zei de 112-voudig international. "Ik heb de afgelopen weken een fantastische spelersgroep aangetroffen. De homogeniteit in deze groep is zo groot. Ik zie ze op 5 meter afstand van elkaar met z'n achten een spelletje spelen en met z'n vieren gamen of tafeltennissen. Dat is geweldig om te zien. Die eenheid zag ik nu terug op het veld."

Systemen

Na het verloren oefenduel met Mexico (0-1) en een teleurstellend gelijkspel bij Bosnië en Herzegovina (0-0) verraste De Boer het al negentien duels op rij ongeslagen Italië met een systeem met vijf verdedigers. "Het moest anders dan vorige maand in onze thuiswedstrijd. Want dan zou het weer fout gaan."

De Boer riep in de aanloop naar het duel met de Italianen vijf bepalende spelers bijeen. "Ik heb twee systemen met ze besproken. Eén met vijf verdedigers en één met vier verdedigers en drie aanvallers, waarmee we overal op het veld man op man zouden spelen. We hebben op beide opties getraind en daarna heb ik weer met twee spelers gesproken. Zij waren unaniem, we zouden het met vijf verdedigers doen."

Kansen

De Boer zag dat Italië het lastig had met het strijdplan van Oranje. "Het is jammer dat we de 1-0 weggeven en Hateboer stond ook een enorme kans toe. Maar wij hadden met Luuk de Jong en Depay betere kansen. Als er een ploeg verdiende te winnen, dan waren wij dat. Ik vond ze allemaal fantastisch, maar zoals Frenkie de Jong speelde, kunnen er maar weinig in Europa. Hij was geweldig."

De speelwijze met vijf verdedigers wordt niet standaard onder de nieuwe bondscoach. "Nee, 4-3-3 blijft ons strijdplan, maar soms kunnen we variëren", zei De Boer, die al uitkijkt naar de duels van volgende maand met Bosnië, Polen en Spanje (vriendschappelijk). "Bij een zeperd tegen Italië was het dan weer over mijn slechte start gegaan. Ik hoop dat we nu vooruit kunnen kijken en het wat gezelliger kunnen houden."

Nieuws

menu